Srbija duplirala izvoz vojne opreme

Izvoz vojne oprema i naoružanja prošle godine povećan je 100 posto u odnosu na prethodnu, 2012. godinu, kaže Jasmina Roskić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

14:36

Default images

Roskić, koja je načelnica Odeljenja za međunarodne ugovore i koncesije Ministarstva trgovine je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, koji je u načelu usvojio Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, rekla da je to ogroman uspeh domaće namenske industrije koja je skoro uiništena 1999. godine.

Ona je, međutim, podvukla da su to još nezvanični podaci, sve dok ih Vlada Srbije ne potvrdi.

"Ovo su podaci iz naše baze, o njima konkretno možemo da razgovaramo tek početkom 2015. godine", rekla je Roskić novinarima po završetku sednice.

Govoreći o Predlog Zakona, ona je istakla da je osnovni razlog za donošenje tog akta usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa novim pravilima i procedurama EU, kao i primena međunarodnih sporazuma, konvencija i režima, koje je Srbija prihvatila ili koje namerava da prihvati.

Roskić je ukazala da je Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene, koji je sada na snazi, donet 2005. godine i odnosio se na Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora koja je tada postojala.

Predlog zakona sadrži sedam delova među kojima su, osim uvodnih, odredbe o uslovima za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme i pružanje brokerskih usluga i tehničke pomoći, odredbe o dozvoli, o transportu i tranzitu NVO, o nadzoru, kaznene i prelazne i završne odredbe.

Vlada je predložila da se zakon donese po hitnom postupku, kako bi time bila ispunjena obaveza Srbije o primeni kriterijuma iz Zajedničke pozicije Evropske unije i njihovom prenošenju u domaće zakonodavstvo.

Do sada je na taj zakonski predlog uloženo ukupno 19 amandmana, a rok za njegovo podnošenje ističe kada počne načelna rapsrava, što se, kako je rečeno na Odboru, očekuje sutra.

Šef poslaničke grupe NDS Marko Đurišić rekao je da je taj klub uložio devet amandmana, od kojih su neki tehničke prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: