Vlada morala da prelomi o minimalcu

Vlada Srbije je uradila ono što je morala pošto se poslodavci i sindikati nisu dogovorili o minimalnoj ceni rada, rekao je ministar za za rad Aleksandar Vulin.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

14:24

Default images

"Vlada je morala da prelomi i da da onoliko koliko su poslodavci spremni da izdrže, a da ipak obezbedi izvesno povećanje cene rada", rekao je Vulin, komentarišući nezadovoljstvo sindikata i poslodavaca da minimalna cena rada bude 121 dinar.

Plate i penzije se smanjuju za 10 odsto, a povećanje minimalne cene rada iznosi 5,2 odsto, podsetio je ministar i dodao da je ovakvo rešenje rezultat konzistentne socijalne politike pomoći onima kojima je najteže.

On je napomenuo da je ovo prvo povećanje minimalne cene rada posle 2012. godine i da treba imati u vidu da je država najveći poslodavac u Srbiji i da će podneti najveći teret tog povećanja.

Vulin je novinarima u Nišu rekao da je svako povećanje dobro, ali i da je, takođe, u Srbiji dobro da nezaposlenost ne raste šest meseci unazad.

Svako preduzeće koje radi za državu mora da prijavljuje svoje radnike i da plaća poreze i doprinose, a ukoliko to nije slučaj, onda ne može raditi za državu, upozorio je ministar rada.

On je dodao da je Inspekcija rada o tome obavestila lokalne samouprave, javna preduzeća, državne organe i ustanove i da su državni funkcioneri obavezni da to provere, jer će u suprotnom i oni biti odgovorni za saradnju sa takvim preduzećima.

Vulin je kazao da je nakon ponovljene akcije Inspekcije rada, samo u oblasti fizičko-tehničkog obezbeđenja prijavljeno 10.000 radnika.

"To nisu novi poslovi, nova radna mesta, ali jesu dokaz da su poslodavcu videli da je država ozbiljna i da se stvari menjaju", poručio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: