Ne stavljajte Južni tok u politiku

Direktor Centra za situacionu analizu Ruske akdemije nauka Vladimir Baranovski istakao izgradnja Južnog toka ne treba da se stavlja u politički kontekst.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

13:36

Default images

On je u izjavi za Tanjug na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da je projekat "Južnog toka" veliko i kontroverzno pitanje koje je sada opterećeno političkom debatom i pravnom problematikom.

"Vidim iz političkog konteksta da postoji veliki rizik po ovaj projekat, ali treba pronaći kompromis", rekao je on ukazujući da Srbija mora da se prilagodi pravnim normama EU.

"Rešenje problema je moguće pronaći ako se pitanje liši političke težine", rekao je Baranovski.

Komentarišući aktuelnu ukrajinsku krizu, Baranovski kaže da je nedavno postignut Minski dogovor težak i kontroverzan, ali da je svakako pozitivan korak.

Na pitanje gde su Balkan i Srbija u kontekstu ukrajinske krize Baranovski je odgovorio "u blizini".

"To je dobro, ali može da proizvede ambivalentne konsekvence", naveo je on.

Srbija ima problema zbog svoje evropske orijentacije s jedne strane i s druge zbog takozvanog ruskog faktora u vidu ekonomskog ili političkog uticaja na spoljnu politiku Srbije, kazao je on.

"Nema sumnje da ruski faktor povećava manevarski prostor ove zemlje, ali niko ne treba da ima korist na štetu nekog drugog", rekao je ruski profesor i istako da ne treba razmišljati u kategorijama "ili-ili", već treba naći adekvatan pristup.

Baranovski je na kraju konstatovao da je ukupan trend čitavog Balkana - Evropa.

Forum, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, ove godine je, navode organizatori, privukao dosad najveću pažnju publike iz Srbije i inostranstva, a organizovali su ga Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: