Efektiva: Sud poništio dva kredita

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva objavilo je da je pred dva odvojena suda dobila sporove i poništenje kompletnih ugovora o kreditima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

12:41

Default images

Reč je, kako se navodi na sajtu Efektive, o kreditima u kojima su banke jednostrano povećavale kamatu tokom otplate. Dužnici su zbog toga pokrenuli postupke poništaja ugovora i u prvostepenom postupku uspeli.

"S obzirom na to da su banke pre toga pokrenule postupke prinudne naplate, odnosno prodaje hipotekovanih nepokretnosti, u jednom od sporova smo uspeli da dobijemo i privremenu meru zabrane prodaje nekretnine do okončanja spora", navodi Efektiva.

Obrazloženje suda je, kako se dodaje, da je banka povećavanjem kamate dužnika dovela u nepovoljan i neravnopravan položaj, kao i u poziciju nejednakosti uzajamnih davanja ugovornih strana, što je suprotno osnovnim načelima Zakona o obligacionim odnosima.

Jedan spor je vođen pred Trećim osnovnim sudom a drugi u Višem sudu u Beogradu, što ukazuje na jednakost sudske prakse, a obrazloženje oba Suda za ovakvu odluku je da je kamata, kao bitan element ugovora, ugovaranjem njene promene u skladu sa promenama poslovne politike i tržišnih uslova, neodrediva ugovorna obaveza.

Banka je time, kako se navodi, sebi dala za pravo da je povećava po svojoj volji I time obesmisli svrhu zaključenja ugovora. "Jer, postavlja se pitanje, čemu ugovaranje kamate na početku ako banka može tokom otplate da je menja kako ona hoće?"

"Ako ove presude postanu pravosnažne, rezultat će biti da svaka strana mora da vrati onoj drugoj novac koji je od nje primila. Pošto su uplate bile dinarske, očekujemo da će klijent banci morati da vrati dinarsku sumu kredita koju je dobio na početku otplate, a banka će klijentu morati da vrati sve uplate koje je imao do trenutka poništaja ugovora. Razlika koju će klijent morati da nadomesti banci je u tom slučaju daleko manja od sume koju bi morao da isplati po važećem planu otplate ili obračunu banke u ovom trenutku", navodi Efektiva.

Banke protiv kojih su donete ove presude su Rajfajzen (ovo je druga po redu istog tipa) i Hipo banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: