Fiskalni savet: Deficit 8,5% BDP-a

Fiskalni savet danas je upozorio da bi deficit budžeta Srbije u 2014. godini mogao iznositi 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je više od planiranog.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

16:51

Default images

"Deficit budžeta opšte države na kraju avgusta dostigao je 122 milijarde dinara, što ukazuje na probijanje planiranog deficita za ovu godinu", saopštio je Fiskalni savet.

Kako je navedeno, "kada se u deficit uključe i još uvek netransparentni rashodi države 'ispod crte' ukupan deficit u 2014. godini mogao bi da premaši planiranih 286 milijardi dinara i dostigne iznos od 310-315 milijardi, odnosno oko 8,5 odsto BDP".

Po podacima Fiskalnog saveta, javni dug Srbije na kraju avgusta je bio 22,4 milijarde evra, odnosno oko 71 odsto BDP, i od početka godine je povećan za više od 1,6 milijardi evra.

Javni dug države je, kako je objašnjeno, veći nego što je objavilo Ministarstvo finansija (21,9 milijardi evra) jer Fiskalni savet u te obaveze države uključuje i javni dug lokalnih samouoprava i Fonda za razvoj.

Rast javnog duga u avgustu za oko 900 miliona evra je posledica povlačenja prve tranše kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata od jedne milijarde dolara.

"Do kraja godine javni dug bi mogao dostići 23 milijarde evra, odnosno premašiti 72 odsto BDP-a", ističe se u saopštenju Fiskalnog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: