Energetika povukla pad industrije

Industrijska proizvodnja u Srbiji od januara do avgusta ove godine manja je za 4,3 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

12:53

Default images

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, industrijska proizvodnja u avgustu je za 13,1 odsto bila manja nego u avgustu 2013. godine, dok je u odnosu na lanjski prosek bila manja za 12,8 odsto.

Posmatrano po sektorima, u avgustu tekuće godine snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija beleži pad od 39,8 odsto, rudarstva je skliznulo za 23,8 odsto a prerađivačka industrija za 3,8 odsto u odnosu na isti mesec 2013. Po namenskim grupama u avgustu 2014. je u poređenju sa istim mesecom prošle godine došlo do pada u proizvodnji energije za 28 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,4 odsto, intermedijarnih proizvoda (osim energije) za 6,2 odsto, kapitalnih proizvoda za 4,8 i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 procenta.

Obim industrijske proizvodnje u avgustu je zabeležio pad u 19 oblasti čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 82 odsto, a rast u 10 oblasti čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 18 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje imali su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda i proizvodnja metalnih proizvoda osim mašina.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za avgust u odnosu na jul 2014. pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren pad od 0,3 odsto i da je za preradjivačku industriju ostvaren rast od 0,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: