Kiša i zima - šta će biti s usevima

Česte i obilne padavine i velika vlažnost vazduha prethodne nedelje nepovoljno su delovali na poljoprivredne useve i usporavali zrenje kukuruza, voća i povrća.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

11:23

Default images

Kiše su prekidale i ometale aktuelne poljoprivredne radove, žetvu pristiglih prolećnih useva, berbu povrća, voća i grožđa.

Prevlažno zemljište u većini poljoprivrednih područja nije pogodno za pripremu i obradu za ranu jesenju setvu.

Hladnije vreme od proseka i manje sunčanih časova utiču na sporije zrenje hibrida kukuruza, soje, šećerne repe..., objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Kišovito vreme tokom prethodnih sedam dana pogodovalo je razvoju biljnih bolesti. Na usevu suncokreta registrovani su simptomi bele truleži, na paradajzu u plastenicima plamenjača, a na usevu paprike pojava pepelnice.

Tokom proteklog perioda zabeležena je i aktivnost nekih biljnih štetočina, i to u zasadima koštičavog voća, rasadnicima sadnog materijala, kod krompira...

Od 22. do 28. septembra na celoj teritoriji Srbije najviše padavina je zabeleženo u centralnim i jugozapadnim delovima zemlje, od 25 do 50 mm.

U poslednjih 30 dana procenat padavina u odnosu na višegodišnji prosek za ovaj period najviši je u istočnim delovima zemlje, u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, između 400 i 500 odsto. U ostalim krajevima je od 150 do 300 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: