Svaki deseti dinar poljoprivredi

Predstavnici poljoprivrednih preduzeća i agrostručnjaci zatražili su da poljoprivredni budžet bude najmanje 10 odsto državnog budžeta.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2014.

10:30

Default images

Oni su na četvrtom sastanku predstavnika privrede, države i struke koji organizuju Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije najviše zamerki imali na način finansiranja poljoprivredne proizvodnje, davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta strancima, ali i niz administrativnih prepreka u oblasti poljoprivrede.

Pored ostalog poljoprivrednici predlažu da garancije za kredite bude ugovorena poizvodnja, a pojedini predlažu i osnivanje kriznog fonda ili fonda osiguranja koji bi u vanrednim situacijama poput poplava ili suša pomagali najugroženijima. Oni očekuju da se što pre završi Zakon o finansiranju primarne proizvodnje i da u njemu bude odredba o uspostavljanju ručnog zaloga, kao i da se osnuje robna berza.

Poljoprivrednici smatraju da poljoprivredno zemljište ne treba da se nude strancima kao na dlanu po uslovima koji se ne nude domaćim poljoprvrednicima i privredi.

Za poljoprivrednike je sporna i visina naknade za plaćanje vodnih doprinosa.

Oni su tražili od Ministarstva novim zakonskim rešenjima omogući da i pravna lica mogu da budu osnivači zemljoradničkih zadruga kao i da standard "global gep" za poljoprivrednu proizvodnju bude obavezujući za sve poljoprivrdnike u Srbiji.

Poljoprivrednci smatraju da je sporno što Srbija nema satelitsko snimanje zasejanih površina zbog čega se ne zna šta, gde i koliko se seje pa statističke razlike u podacima o zasejanim i požnjevenim površinama mogu da iznose i po 200.000 hektara.

Vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić rekao je da je cilj serije dijaloga privrede, države i stručnjaka da se ukaže na sve probleme u privredjivanju i pomogne državnim institucijama da realizacija poslovnih planova i strategija bude kvalitetna i efikasna.

"Nakon dijaloga namera je da se napravi izveštaj za Vladu Srbije koji će sadržati sve probleme i moguća rešenja izneta na panelima", rekao je Miletić.

Sastanku su prisustvovali i ministar privrede Željko Sertić i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: