Ko će u stečaj, ko u privatizaciju?

Ministar privrede Željko Sertić otkrio je da su stigle 1.732 ponude za 403 preduzeća u restrukturiranju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

17:30

Default images

Neizvesnost zaposlenih u tim preduzećima, međutim, time nije okončana, jer Agencija za privatizaciju ni osam dana od isteka roka ne saopštava ko treba da se sprema za stečaj.

Nekada su proizvodili dvesta hiljada vozila, a ove godine jedva pedesetak.

Branili su fabriku štrajkovima, obećavane su im italijanske investicije, a 390 radnika od nekadašnjih hiljadu i po i dalje iščekuje presudu države njihovom preduzeću.

Iako su pre nedelju dana stigla 1.732 pisma investitora zainteresovanih za kupovinu preduzeća u restrukturiranju i bivših društvenih preduzeća, čekanje radnika će se, po svemu sudeći, nastaviti.

Đorđe Nestorović, direktor Zastava kamioni, kaže da im o zainteresovanim kupcima u Agenciji ništa nije rečeno.

U Zastava kamionima morali su privatnim kanalima da dođu do nezvanične informacije da je za njih interesovanje pokazalo pet kompanija, među kojima i kineski JAK motors, s kojim je ranije potpisan memorandum o saradnji.

"Oni nas pitaju da li mislite da će se ko prijaviti. Mi kažemo da imamo već saradnju sa ovima i onda kada se oni prijave, za nas je to tajna. Kažu to su zatvoreni fajlovi. Malo čudno", kaže Nestorović.

Ministar privrede javnosti je otkrio da, od 502 nekadašnja društvena preduzeća, 99 nije zainteresovalo nijednog potencijalnog ulagača. Ko su, međutim, oni kojima je odzvonilo i koji će direktno u stečaj - nije saopšteno.

"Agencija će do 30.10.2014. Ministarstvu privrede predložiti model i metod privatizacije... Ministarstvo privrede će do kraja novembra doneti odluku kojom će odrediti model, metod i eventualno mere za pripremu i rasterećenje subjekata privatizacije. Za određena preduzeća Vlada Republike Srbije će, na predlog Ministarstva, doneti odluku o rasterećenju njihovih finansijskih obaveza kroz otpis ili konverziju", navode u Agenciji.

Među gigantima koji se nadaju ozbiljnom kupcu u najnovijem krugu srpske privatizacije su i beogradski PKB, pribojski FAP, Azotara Pančevo i državna fabrika lekova Galenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: