Nova iznenadna kontrola ministarke

Koridor 11 od Ljiga do Preljine, na kome rade Azerbejdžanci s domaćim firmama, gradi se po planu i ta deonica će biti završena najkasnije u avgustu 2016.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.09.2014.

13:02

Default images

To je izjavila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović tokom nenajavljene kontrole gradilišta.

Mihajlovićeva je danas helikopterom obišla celu trasu Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, nakon čega je kostatovala da se opet ne mogu videti radnici i mašine na deonici od Uba do Lajkovca, gde su angažovane domaće firme Planum i Putevi Užice.

"Ministarstvo je prošle nedelje poslalo upozorenje da će skloniti garancije i rekla bih da je to poslednje upozorenje pred isključenje izvođača iz tog posla, jer sve ukazuje da deonica neće biti završena do 30. novembra 2014. godine", rekla je Mihajlovićeva Tanjugu.
Foto: Vlada Srbije
Ona je istakla da se na deonici od Ljiga do Preljine, koja je duga 40,4 kilomtera, radi punom parom, odnosno sedam dana u nedelji i po predviđenoj dinamici.

"Ta deonica spada u jednu od najtežih deonica po broju mostova i vrlo teških tunela, a gradi se po planu. Prema tome, moguće je raditi po planu i za ovu deonicu nije potpisan nijedan aneks ugovora", naglasila je potpredsednica vlade.
Foto: Vlada Srbije
Mihajlović je istakla da se, sa druge strane, na deonici od Ljiga do Preljine, koja je duga 40,4 kilometara, radi punom parom, odnosno sedam dana u nedelji i po predviđenoj dinamici.

Gradnja te deonice se finansira azerbejdžanskim kreditom, a vrednost posla je 308 miliona evra. "Ta deonica spada u jednu od najtežih deonica po broju mostova i vrlo teških tunela, a gradi se po planu. Prema tome, moguće je raditi po planu i za ovu deonicu nije potpisan nijedan aneks ugovora", naglasila je potpredsednica vlade.

Ona je, takođe, konstatovala, da je očekivala više mašina na delovima Koridora 11 gde su Kinezi započeli pripremne radove, a njihove deonice su Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig.

Mihajlović je rekla Tanjugovom izveštaču, koji je mogao iz vazduha da se uveri u tempo gradnje Koridora 11, da se deonica Ljig - Preljina gradi sasvim po planu iako je veoma teška za radove, s obzirom na to da je tu predviđena gradnja ukupno 70 mostova od čega je 39 gotovo.

Prema njenim rečima, na toj deonici će biti izgrađeno do kraja ove godine još 19 mostova, u 2015. još osam i u ostalo u 2016.

Ona je kazala da izvodjači kažu da će radovi biti završeni i pre zvaničnog roka, a to je 25. avgust 2016. godine.

Mihajlović je rekla da iako je glavni izvođač azerbejdžanska firma Azvirt da je anagažovano 80 odsto domaćih radnika i da na svakoj deonici imao u proseku 1.200 radnika.

"Obilazim nenajavljeno deonice Koridora 11, jer je za Srbiju prioritetna izgradnja autoputeva, a prioritet su i Koridor 10 i Koridor 11", dodala je potpredsednica vlade.

Ranije je najavljeno da će Koridor 11 od Obrenovca do Preljine biti potpuno završen do 30. aprila 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: