Vlasnici, očistite silose

Vojislav Malešev je u Kaću upravo završio setvu uljane repice - međutim najvažniji posao, žetvu kukurza još nije ni mogao da započne.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

16:20

Default images

Žetva je trebalo da bude uveliko u toku ali nije počela zbog vlažnog zrna.

Visoka vlaga zrna od preko 20 posto znači i ogromne troškove sušenja. Kukuruz mora da se veštački osuši do 14 posto vlage zašta se uglavnom koristi sve skuplji gas.

Istovremeno zbog obimnog roda i kako smatra Malešev monopola u izvozu ove žitarice - cena zrna će biti veoma niska. Poslednja ponuda koju je dobio je svega 100 evra po toni.

"Sitaucija je veoma loša, nije započeo žetvu, ucenjivaće ih otkupljivači, kukruz će koštati malo", kaže Vojislav Malešev, poljoprivrednik.

Kukuruz je pored malina , najvažniji izvozni proizvod Srbije. Očekivani rod je je oko 7 do 8 miliona tona u vrednosti od 800 miliona do preko milijarde evra.Ove godine izvoz može da bude ugrožen ukoliko vlasnici silosa ne preduzmu mere kako bi zaštili zrno od plesni.

"Vlasnici silosa moraju da očiste i dezinfikuju silose i na taj način može da se spreči problem", kaže Stevan Maširević doktor Fitopatologije.

Zbog toga što nisu vlasnici skladištnih kapaciteta poljoprivrendici će i ove godine morati da jeftino prodaju svoje žitarice - dodatni troškovi sušenja i problemi sa plesnima su samo kap u punoj čaši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: