Promet na rekama biće veći 30%

Srbija planira da poveća obim prometa na rekama u unutrašnjem saobraćaju do 30 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.09.2014.

16:25

Default images

Privredna komora Srbije (PKS) raspravljala je o Strategiji razvoja vodnog saobraćaja u Republici Srbiji od 2015. do 2025. kojom se planira povećanje obima prometa na rekama u unutrašnjem saobraćaju do 30 odsto.

U okviru javne rasprave o toj Strategiji, rečeno je da taj dokument uzima u obzir i značaj rečnog koridora Rajna - Dunav u dužini od 588 kilometara, koji prolazi kroz Srbiju, pri čemu se mora voditi računa o Strategiji EU u oblasti vodnog saobraćaja i o njenoj implementaciji u propise u toj oblasti u Republici Srbiji.

Na sednici je istaknuto da se čine napori da se Strategija usvoji do 1. novembra ove godine, a Akcioni plan do kraja 2014. godine.

Takođe, Strategija sadrži planove o vodnom saobraćaju do 2025. godine i prognoze registrovane nosivosti teretnih plovila i ukupne snage tih plovila od 2015. do 2025. godine.

Strategija sadrži i unapređennje i obnavljanje postojeće rečne flote, kao i mogući razvoj brodogradnje rečnih plovila, rečeno je na raspravi u PKS. Ciljevi te strategije su, između ostalog, i razvoj, modernizacija i izgradnja nacionalne, pre svega tankerske flote, stvaranje realnih uslova za unapređenje kombinovanog transporta, uz razvoj pomoćnih luka.

U ciljeve Strategije spada i redovno održavanje i unapredeje plovnih puteva u skladu sa evropskim standardima o bezbednosti plovidbe, kao i profesionano usavršavanje zaposlenih u rečnom saobraćaju, kao i podmlađivanje kadrova, koji će činiti posadu savremenih brodova, rečeno je na sednici PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: