Gradnja brze pruge sledeće jeseni

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da bi gradnja brze pruge mogla da krene već na jesen 2015.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.09.2014.

19:13

Default images

Prema rečima ministarke, u decembru bi, tokom samita Kine i 16 evropskih zemalja u Beogradu, trebalo da bude ugovorena gradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte.

"Spremni smo i želimo da imamo takav projekat i Mađarska takođe. Tri države su se dogovorile: Kina, Mađarska i Srbija i očekujem da će naš premijer zajedno sa druga dva premijera u decembru potpisati dokument vezan za brzu prugu i da ćemo krenuti u taj posao", rekla je Mihajlović gostujući na RTS - u.

Ona je kazala da je nakon prvih protokola koji su u Kini već potpisani počela izrada studija izvodljivosti i da bi, ako sve bude išlo po planu, na jesen sledeće godine možda i počela izgradnja.

Prema njenim rečima, Srbija je spremna za predstojeći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a tom prilikom biće reči i o novim projektima, pored onih koji su već najavljeni tokom nedavne posete premijera Aleksandra Vučića Kini.

"Očekujem da ćemo tada upravo da otvaramo most preko Dunava između Zemuna i Borče, što je ogroman i vrlo značajan projekat. Sada je na nama da budemo dovoljno ekspeditivni i efikasni da kada se nešto dogovorimo da zaista u tim rokovima i realizujemo, a ne da nam se dešava da kasnimo", navela je ona.

Potpredsednica vlade je kazala da će se na primer razgovarati i o razvoju industrijske zone kod Uba.

Mihajlović je istakla da je, ipak, izgradnja brze pruge Beograd - Budimpešta najznačajniji projekat, jer će Srbija sa tom prugom na najbolji način iskoristiti svoj položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: