Ovi švajcarci juriće prugama/FOTO

Prvi od ukupno 21 voza švajcarskog proizvođača Štadler koji je Srbija kupila stigao je u Srbiju na testiranje, prenosi sajt Beobild.

Srbija

Izvor: beobuild.rs

Sreda, 24.09.2014.

14:09

Default images

Kako piše specijalizovani sajt za praćenje izgradnje i razvoja glavnog grada, osim nabavke novih dizel-vozova koji saobraćaju prugama Srbije, pokrenut je postupak za nabavku elektro-kompozicija, a drugi spremni voz za Srbiju prikazan je na sajmu Ino-trans u Berlinu.

Serija vozova "Flirt" razvijena je 2004. godine za potrebe Švajcarskih federalnih železnica, ali su je u međuvremenu naručile i druge zemlje, pa u različitim specifikacijama već saobraćaju širom Evrope.
foto: beobuild.rs
Voz je uglavnom pravljen za manja putovanja, odnosno za gradske i kraće međugradske linije, a nova varijacija Flirt 3, naručena za naše železnice, doživela je premijeru krajem 2013. na nemačkim prugama. Maksimalna brizna za seriju koja stiže na srpske pruge biće 160 km/h.

Kapacitet novih četvorodelnih vozova je 465 putnika sa 12 sedišta prvog razreda i 224 fiksna sedišta u drugom razredu. Predviđa se i 230 mesta za stajanje, kao i 11 pomoćnih sedišta.
foto: beobuild.rs
Ovaj model je posebno poznat po svojoj prostranosti, a vagoni imaju na raspolaganju i izdvojen prostor za bicikliste. Sredšnja vrata na svim vagonima su spuštena i s ravnim podom, tako da je omogućen vrlo jednostavan pristup osobama s invaliditetom, biciklistima i za druge takve potrebe.

Unutra je prostor organizovan u dva razreda, prvom i drugom. Prvi razred se nalazi u prednjem delu i karakteriše ga bolji ambijent, podne prostirke, udobnija sedišta, s utikačem za električnu energiju za svako sedište.
foto: beobuild.rs
U drugom razredu, sedišta su takođe kvalitetna i udobna, ali nemaju napajanje i imaju samo spoljne rukohvate. Vagoni su opremljeni vrlo prostranim toaletom, putnički prostor je u potpunosti klimatizovan i opremljen velikim brojem bezbednosnih kamera.

Kao mana enterijera se ističe nepostojanje zavesica na prozorima za duža putovanja u letnjim uslovima, pogotovo imajući u vidu velike prozorske površine.
foto: beobuild.rs
Pored ova dva završena, u finalnoj izradi su još tri, a biće isporučivani tempom od dva voza mesečno do avgusta 2015.

Pošto je reč o električnim vozovima, oni će saobraćati samo na elektificiranom delu mreže pruga. Vrednost ove investicije je 100 miliona evra, a posao kreditira EBRD.
foto: beobuild.rs
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: