PKS našla zamenu za ministra

Skupština Privredne komore Srbije (PKS), na predlog Upravnog odbora, izabrala je na današnjoj sednici Milivoja Miletića za vršioca dužnosti predsednika PKS.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

16:34

Default images

Miletić je u PKS obavljao funkcije savetnika predsednika, direktora Sektora poljoprivrede i industrije i Biroa za regionalnu saradnju.

Više godina bio je generalni direktor Hemijskog kombinata „Viskoza“ iz Loznice, savezni i republički poslanik, predsednik nekoliko odbora u Skupštini Srbije.

Sednicama Upravnog odbora i Skupštine PKS prisustvovao je ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić, koji je istakao da reforma komorskog sistema, započeta pre godinu i po, mora da bude nastavljena, kako bi Komora bila prepoznata kao jaka nacionalna asocijacija, istinski servis privrede, spona između privrednika i izvršne vlasti i drugih institucija, saopštila je PKS.

Ministar je ukazao na čvrstu političku volju i posvećenost Vlade Srbije reformama, razvoju privrede i poboljšanju ukupne ekonomske situacije u zemlji, što se može postići samo zajedničkim aktivnostima privrede i države.

On je poručio da Komora mora biti lider u promovisanju i zaštiti interesa domaće privrede, što podrazumeva unapređenje kvaliteta unutrašnje komorske organizacije i nov zakonodavni okvir korišćenjem iskustava privrednih komora razvijenih zemalja kao što su Austrija i Nemačka.
"Sve snažne ekonomije imaju jake privredne komore koje su nezaobilazan faktor napretka, stvaranja razvojne klime i podsticajnog privrednog ambijenta. Osnovne vrednosti PKS su odgovornost, efikasnost, otvorenost, inventivnost i konkurentnost. PKS biće aktivni učesnik u kreiranju ekonomskog zakonodavstva", naglasio je Miletić.

Upravni odbor i Skupština PKS na sednicama su razmatrali makroekonomske pokazatelje i privredna kretanja u Srbiji. Ocenjeno je da su, posle dužeg vremena, sredinom godine ostvareni značajni reformski pomaci neophodni za unapređenje ambijenta za poslovanje i investiranje.

Usvajanjem reformskih zakona unapređeno je tržište rada i stečajna procedura, počela je reforma penzijskog sistema, a najavljene su izmene propisa o gradnji.

Neophodno je, takođe, što pre okončati proces privatizacije, restrukturisanje preduzeća i uspostaviti finansijsku disciplinu u privredi. Skupština PKS usvojila je Izveštaj o radu i Finansijski izveštaj PKS za 2013. godine, prihvatila ostavke dosadašnjeg predsednika Željka Sertića koji je izabran za ministra privrede u Vladi Srbije i potpredsednice PKS Vidosave DŽagić koja obavlja dužnost državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i razmatrala druga kadrovska pitanja.

Direktor predstavništva PKS u Nemačkoj i Austriji Marko Čadež izabran je za potpredsednika PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: