Srpski gasni prekršaj koči put u EU

Ministarski savet članica Energetske zajednice ustanovio je da je Srbija prekršila propise, pošto nisu razdvojene delatnosti u Srbijagasu i Jugorosgasu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

15:18

Default images

"Ta konstatacija Ministarskog saveta ima snažan uticaj na proces pristupanja EU", navodi se u saopštenju Energetske zajednice sa sednice Ministarskog saveta u Kijevu.

Ministarskom savetu je pitanje kršenja propisa u oblasti gasa prosledio Sekretarijat Energetske zajednice pošto se Srbija nije uskladila s propisima ni nakon zahteva da to učini, upućenog u februaru.

Tada je Sekretarijat saopštio da jedina dva licencirana preduzeća u Srbiji za transport gasa - državni Srbijagas i Jugorosgas, koji je 50 odsto vlasništvo ruskog Gasproma, nisu sprovela svoju obavezu da razdvoje prenos od snabdevanja i proizvodnje gasa.

To razdvajanje, predviđeno propisima EU, s kojima je Srbija dužna da se usklađuje u okviru Energetske zajednice, obaveza je Srbije od 2007. godine.

Ministarski savet je na sednici izrazio i ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Ugovora o Energetskoj zajednici koje je počinila Bosna i Hercegovina time što nije donela zakon o sektoru gasa, ali je odložio uvođenje sankcija za BiH do 2015.

Zemlje potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici obavezale su se da primene evropsku pravnu tekovinu u oblasti energetike, ustanove regulatorne strukture i liberalizuju svoja tržišta energenata.

Na 12. sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice učestvovali su ministri energetike osam potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici - Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Crne Gore i Srbije, kao i Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: