Ipak ustupci EU za Južni tok?

EU je spremna da razmotri zahtev Rusije da se "unutar zakona EU nađu izuzeća za izgradnju gasovoda Južni tok, ako to ruski predstavnici zatraže".

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 23.09.2014.

14:41

Default images

Ipak, takav zahtev od ruske strane nije dobijen", rekla je danas u Briselu portparolka evropskog komesara za energiju Gintera Etingera Marlene Holcner.

Na pitanje novinara o čemu bi konkretno moglo biti reči, ako se pitanje Južnog toka takođe pokrene na sastanku EU, Rusije i Ukrajine o sporu oko isporuka gasa 26. septembra u Berlinu, Holcner je istakla da Južni tok nije na dnevnom redu berlinskog sastanka, ali da i o tome može biti razmene mišljenja na ruski predlog.

Ona je međutim opovrgla tvdnje nekih medija da je "EU spremna da učini neke ustupke" kad je u pitanju usaglašavanje izgradnje Južnog toka s propisima Unije.

Marlene Holcner je dodala da bi se "u tom slučaju videlo šta se može dogoditi", a stavila je do znanja da "ništa ne može zaustaviti Ruse da to zatraže, jer mi imamo i bilateralne razgovore".

Na sastanku u petak u Berlinu će učestvovati evropski komesar Etinger, ukrajinski ministar za energiju Jurij Prodan i ruski ministar energetike Aleksander Novak, saopštila je Komisija u Briselu.

Etinger je izjavio da se, kad je u pitanju izgradnja gasovoda Južni tok, moraju imati na umu i okolnosti vezane za ukrajinsku krizu.

Evropska komisija je mišljenja da svi ugovori koje je Moskva potpisala sa zemljama u Evropskoj uniji i Srbijom delom krše propise Unije.

Zvaničnici Evropske komisije su prethodno stavili do znanja da Srbija može izgraditi deonicu gasovoda Južni tok i, pošto nije članica EU, ne potpada pod zakone unutrašnjeg tržišta Unije.

Naglasili suy, međutim, da će to morati da bude saglasno propisima Evropske energetske zajednice, čiji je potpisnik i član i Srbija.

Takođe je predočeno da tokom pregovora o članstvu Srbije i EU srpska strana mora usaglasiti svoje zakone i sa propisima EU na polju energije.

Marlene Holcner je juče takođe stavila do znanja da "bilo da je u pitanju Bugarska ili Srbija, ako one dobijaju ruski gas, taj gas mora proći preko teritorije Evropske unije, tako da, kao u svakom poslu na evropskoj teritoriji, moraju se poštovati evropski zakoni".

Ona je, na pitanje novinara kako EU gleda na saopštenje ruske kompanije Gasprom da će izgradnja deonice kroz Srbiju početi u oktobru, objasnila da se ne može sprečiti da Srbija gradi gasovod, rekavši da kad je reč o "energetskim propisima koji bi mogli biti prekršeni, to bi usledilo u kasnijoj fazi kad bi gasovod počeo da radi".

Na pitanje da li to znači da "Srbija može izgraditi infrastrukturu, ali da će to onda biti prazan skup gasovod", Marlene Holcner je uzvratila da se u slučaju Srbije, ako gasovod počne da radi, može posegnuti za propisima (Evropske) Energetske zajednice koji su različiti od zakona Evropske unije".

EU je od Bugarske zatražila da obustavi izgradnju gasovoda Južni tok na svojoj teritoriji, jer je ocenjeno da je prilikom odluke da se poslovi izgradnje dodele jednoj ruskoj kompaniji, prekršen propis unutrašnjeg tržišta EU o transparentnim javnim nabavkama i obaveznom tenderu za izvođače radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: