Kineski Jak poslao ponudu

Direktor kragujevačke fabrike "Zastava Kamioni' Đorđe Nestorović izjavio je Tanjugu da je za privatizaciju te fabrike zainteresovano pet inostranih kompanija.

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 22.09.2014.

08:26

Default images

"Nema preciznih podataka o tome koliko je kompanija zainteresovano, to znaju nadležni u Agenciji za privatizaciju. Nas je petoro partnera informisalo da su iskazali interesovanje i o tome predali pismo Agenciji", rekao je Nestorović.

Naglašavajući da fabrika ima malu ali kontunuiranu proizvodnju, Nestorović je naveo da su za tu fabriku zainteresovane kompanije iz Grčke, Engleske, Italije, kao i "Jak motori" (JAC motors) iz Kine sa kojom su pre šest meseci potpisali memorandum o saradnji. Memorandum predvidja proizvodnju vozila kineskog proizvodjača u pogonima kragujevačke fabrike. Kako ističe, bilo je za očekivati, da se kineski partner odazove javnom pozivu.

U fabrici, koja je u restrukturiranju od 2009. godine, zaposleno je 390 radnika, a s obzirom na to da su obaveze veće od imovine fabrike, Nestorović ocenjuje da je rešenje partnerstvo kroz osnivanje nove firme.

Fabrika kamiona je proizvodila godišnje oko 200.000 privrednih vozila, potom pala na oko 400, a ove godine će sa montažnih traka sići 50-ak.

Naglašavajući da je teško proizvoditi u uslovima nelojalne konkurencije, Nestorović je rekao da banke ne žele da prate proizvodnju, kupci neće avansno da plaćaju, žele prvo da vide proizvod, a dobavljači bi odmah da naplate.

Nestorović dodaje i "da je država omogućila uvoz kamiona starih do 14 godina, bez carine", kao i "da mnoga državna preduzeća i institucije ne raspisuju tendere i radije kupuju uvozna vozila".

"U kompletnoj takvoj situaciji teško je funkcionisati", naveo je Nestorović. Za privatizaciju Zastave kamiona zainteresovano je četiri ili pet značajnih inostranih kompanija, piše Danas.

Ponudu za strateško partnerstvo sa Zastavinom fabrikom kamiona, Agenciji za privatizaciju, u predviđenom roku, poslala je, saznaje ovaj list, i kineska kompanija Jak motos, sa kojom kragujevačke “kamiondžije“ imaju potpisan Memorandum o saradnji.

Podsetimo s ovim u vezi da su Grupa “Zastava vozila“ i kineska državna kompanija Jak motors još u martu potpisale Memorandum o razumevanju, to jest o poslovno - tehničkoj saradnji Zastave kamiona i Jak-a u proizvodnji teretnih i terenskih vozila koja bi bila realizovana u tri faze.

Prva faza te saradnja predviđa sklapanje jednog lakog kineskog vozila u pogonima Zastave kamiona. U drugoj bi se u sklapanje tog vozila uključili i pojedini domaći dobavljači, dok treća podrazumeva strateško partnerstvo, odnosno zajedničku proizvodnju teretnih i terenskih vozila Zastave kamiona i Jak motorsa u novoj srpsko-kineskoj fabrici koja, prema ranijim najavama, treba da bude izgrađena na Kormanskom polju, nadomak Kragujevca.

Kineski kamioni koji bi se najpre sklapali, a potom i proizvodili u Kragujevcu prodavali bi se u zemljama CEFTA sporazuma i severne Afrike, ali i na tržištu Evropske unije, pošto se u njih ugrađuju motori koji zadovoljavaju evropske standard u oblasti zaštite životne sredine. Upućeni smatraju da su Kinezi zainteresovani za kragujevačku fabriku kamiona upravo zbog Evropske unije, odnosno zbog toga što bi im fabrika u centru Šumadije obezbedila slobodan izvoz u evropske države.

Fabrika Zastava kamioni je sredinom leta od Agencije za privatizaciju zatražila saglasnost za početak pregovora o strateškom partnerstvu sa kompanijom Jak motors, a tim povodom obraćala se i drugim nadležnim organima, pre svega Vladi i Ministarstvu privrede. U kragujevačkoj fabrici za Danas kažu da očekuju da će pregovor sa Kinezima, ali i ostalim zainteresovanim kompanijama započeti u prvoj polovini oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: