Ima li dogovora banaka o kamatama?

Između najvećih banaka u Srbiji postoji dogovor po kojim kamatama će plasirati kredite, pa su one ujednačeno visoke, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Nedelja, 21.09.2014.

16:22

Default images

Kako drugačije da se objasne gotovo identične cene za sve zajmove, osim da postoji sumnja da su povezani u kartel, navodi ovaj list. Takođe, kod nas bankari uvek imaju izgovor za sve što naplate građanima. Ranije su se pravdali visokom inflacijom, a sada su to loši krediti.

Inflacija nam je niska, ali su nenaplativi zajmovi veliki. Pritom, banke kao da su zaboravile da su one upravo te pozajmice dale po veoma visokim kamatama i da je logično da ne mogu da se otplate, jer je kurs u odnosu na prethodne godine sada znatno veći. Ovo tvrdi Mlađen Kovačević, ekonomista.

"Kada je u pitanju okruženje, ekonomske i monetarne prilike nisu mnogo bolje. Bio sam na skupu u Andrićgradu, gde su sami ekonomisti iz Bosne i Hercegovine rekli da je konvertibilna marka precenjena u odnosu na evro. Tamo je kurs fiksni, ali se „klima“, ali to bankama kao da ne smeta", kaže Kovačević za Novosti.

Banke u Srbiji i dalje odobravaju kredite po veoma visokim kamatama, iako su mnogi parametri koji određuju cenu zajmova poboljšani.

Pre svega, smanjena je referentna kamatna stopa i ima trend obaranja, bankama je lakše da dođu do novca za plasiranje, drastično su spuštene kamate na štednju, euribor je na istorijskom minimumu, umanjena je i obavezna rezerva, ali pomak ka nižim kamatama u našoj zemlji je minimalan.

Cena pozajmica u evrima je na istorijskom rekordu. Za keš kredit efektivna kamata je 31,99 odsto godišnje ili tri puta više nego u bilo kojoj zemlji u našem okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: