Preti li nam neizvesna zima?

Neizvesna zima je pred nama. Struje nema dovoljno, a sigurno snabdevanje će dobrim delom zavisiti od uvoza.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 20.09.2014.

16:55

Default images

Ni kod gasa situacija nije ružičasta, jer uvođenje sankcija energetskim kompanijama Rusije može ozbiljno da ugrozi redovan dotok plavog energenta.

Nadležni, međutim, tvrde da ni u najgorem scenariju ne prete restrikcije električne energije, kao i da će gasa biti dovoljno za najosnovnije potrebe predstojećih meseci.

Srpski elektroenergetski sistem još se oporavlja od ogromnih posledica majskih bujica, a opet trpi ogromnu štetu. Poplave u kladovskim i negotinskim opštinama ozbiljno su ugrozile rad hidroelektrana na Dunavu.

Proizvodnja struje u „Đerdapu 2“ je smanjena za 30 odsto, a ako se takva situacija produži, potrebe za uvoznom strujom će biti sve veće.

"Svako smanjenje proizvodnje struje u Srbiji do aprila naredne godine je problem. Naša zemlja nema dovoljno električne energije za zimu, jer nema uglja, pa sigurno snabdevanje možemo da obezbedimo samo uvozom struje", kaže dr Slobodan Ružić, ekspert za energetiku.

Svetska banka je u svojim studijama pre nekoliko meseci precizirala koliko će nam struje biti potrebno, odnosno koliko ćemo kilovata morati da uvezemo. Kredit ove banke delom je namenjen isušivanju najvećeg kolubarskog kopa, a delom za uvoz struje.

"Trebalo je već sklopiti aranžman za količine električne energije koje nedostaju do februara, a koliko znam, to se nije dogodilo. Kako vreme prolazi, sve je više kupaca kojima je potrebna struja, a istovremeno rastu cene na tržištu. Ne verujem da ćemo imati restrikcije, jer bi bilo neodgovorno da u decembru i januaru kažemo da nemamo struje, a to smo znali još u junu. Ipak, sigurnost snabdevanja električnom energijom zavisiće od uvoza", kaže Ružić.

I snabdevanje gasom bi moglo da bude veliki problem ove zime.

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da Srbija u ovom trenutku ima dobru startnu poziciju, jer je podzemno skladište gasa Banatski dvor puno, a imamo dosta različitih opcija, koje mogu da nam obezbede dodatne količine gasa u slučaju nekih problema sa tranzitom ovog energenta kroz Ukrajinu. Antić je u utorak razgovarao sa mađarskim kolegom Miklošem Šestakom o mogućnosti da se određene količine gasa skladište u Mađarskoj za potrebe Srbije.

"Kao odgovorna vlada, mi moramo imati scenarija za svaku potencijalnu situaciju i upravo jedno od tih pitanja će biti mogućnosti da se određene količine gasa skladište u Mađarskoj u danima pred nama", rekao je Antić.

Optimista je i Vojislav Vujović, iz Udruženja za gas Srbije, koji je uveren da ćemo ove zime imati dovoljno energenta za najosnovnije potrebe.

"Proizvodni dnevni kapacitet Banatskog dvora je pet miliona kubnih metara, a to je 45 odsto naših potreba. Uz domaću proizvodnju koja pokriva oko 10 odsto potreba, imaćemo oko 55 odsto. Uz mogućnost da određene količine gasa skladištimo u Mađarskoj i prelaz toplana na mazut, prebrodićemo zimu. Problem će biti samo kod plaćanja, jer količine koje budemo rezervisali moraćemo odmah da platimo", kaže Vuletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: