Agrokor predao podatke Komisiji

Hrvatski konzorcijum Agrokor, koji je postao vlasnik 80,75 odsto Merkatoar, dostavio je Komisiji za zaštitu konkurencije Srbije tražene podatke.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 20.09.2014.

10:07

Default images

Kako je rečeno Tanjugu u Komisiji, Agrokor je dostavio podatke potrebne za odobravanje koncentracije vlasništva u našoj zemlji.

Agrokoru je u Srbiji odobrena koncentracija kapitala kupovinom slovenačkog društva "Poslovni sistem Merkator" d.d, kako je ranije objavila Komisija, uz uslov prodaje 21 prodavnice.

Prema rešenju Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Srbije s kraja decembra 2013. godine, Agrokoru je bila naložena prodaja 21 prodajnog objekta (alternativno 22) u 15 gradova i opština Srbije, ukupne neto prodajne kvadrature od oko 20.000 metara kvadratnih.

U saopštenju Komisije koje je dostavljeno Tanjugu kažu da je Agrokor u porpisanom roku dostavio izveštaj sa svim podacima podacima koji se odnose na Agrokorovu kompaniju Idea.

Komisija ističe da je uvažavajući poslovne interese Agrokora tokom realizacije propisanih strukturnih mera "zaštitila" podatke koji se odnose na rok za izvršenje strukturnih mera, zbog čega oni nisu dostupni javnosti.

"Rešenjem Komisije odredjeno je da će se rokovi za izvršenje obaveza Agrokora računati od dana kada nastupi realizacija kupoprodaje akcija Merkatora odnosno od dana sticanja faktičke kontrole, to jest mogućnosti odlučujućeg uticaja na poslovnu politiku Merkatora - (početni dan), navela je Komisija.

Komisiji za zaštitu konkurencije je rešenjem od 25. decembra 2013. godine odobrila koncentraciju učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem kontrole Agrokora nad Merkatorom iz Slovenije, pod uslovom izvršenja strukturnih mera i mera ponašanja.

"Dana 27. juna 2014. godine došlo je do realizacije kupoprodaje akcija Merkatora, nakon čega je Agrokor postao vlasnik 53,12 odsto akcija Merkatora. Rokovi za izvršenje mera propisanih rešenjem Komisije počeli su da teku 27. juna", kažu u Komisiji.

"U cilju sprovodjenja strukturnih mera, propisana je obaveza Agrokora da Komisiji u roku od jednog meseca od 'početnog dana' dostavi pisano obaveštenje o tome koja lica kandiduje za sprovodjenje prodaje i davanje u zakup Dela biznisa (Poverenik za prodaju), za upravljanje Delom biznisa do Dezinvestiranja Dela biznisa (Poverenik za upravljanje), kao i za nadziranje postupka prodaje, davanja u zakup i dostavljanja izveštaja Komisiji (Poverenik za nadzor), radi davanja saglasnosti Komisije za njihov mandat", navode u Komisiji.

Pošto je Agrokor u skladu sa propisanom obavezom dostavio Komisiji predlog za mandat svih poverenika, Komisija je dala saglasnost.

Agrokoru iz razloga neostvarivanja pravne i faktičke kontrole nad Merkatorom u momentu dostavljanja izveštaja nisu bile dostupne informacije, podaci i dokumentacija tada važećih ugovora o kupoprodaji robe (sa svim aneksima i prilozima), koje je Mercator zaključio sa pet najvećih dobavljača iz svake od kategorija: kečap, majonez, margarin, sladoled, smrznuta riba, smrznuto povrće, smrznuto testo i peciva, suncokretovo ulje i voda.

Agrokoru, takodje, nisu bile dostupne ni informacije o dobavljačima svrstanih u kategoriju malih i srednjih preduzeća, u smislu promena nastalih u poslovnim odnosima sa tim dobavljačima (početak saradnje, prekid saradnje, proširenje ili suženje asortimana i obrazloženje navedenih promena).

Hrvatski Agrokor ima obavezu da to dostavi Komisiji u roku od tri radna dana od momenta kada ostvari faktičku kontrolu nad Merkatorom.

Konzorcijum Agrokor je u Hrvatskoj, po drugi put za nešto više od mesec dana, objavio oglas za zakup ili prodaju svojih 95 trgovina, u skladu sa obavezom koju mu je odredila Agencija za zaštitu tržišne konkurentnosti Hrvatske, prenosi portal Seebiz.

Prvi je oglas objavljen 6. avgusta, a drugi 15. septembra.

Agrokor tako ponovo nudi lokacije kojih se mora rešiti iz svog portfolija, odmah nakon što je u sudski registar Slovenije upisana odluka o Agrokorovom preuzimanju Merkatora.

Reč je o 95 prodajnih objekata različitih formata Konzuma i Merkatora ponudjenih potencijalnim (za)kupcima.

Ranije se spekulisalo da bi "Tommy" i "Inetrspar" mogli biti zainteresovani, a spominjala se i zainteresovanost "Plodina", naveo je "Seebiz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: