Gligorov: Subvencije izazov

Mere za oporavak srpske privrede imaju za cilj da se postigne veća makroekonomska stabilnost, poveća poverenje investitora i smanji rizik od bankrota.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

14:41

Default images

Ovo je ocena stručnog saradnika Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Vladimira Gligorova.

On je istovremeno ocenio da će najveći izazov biti u vezi smanjenja subvencija.

Gligorov je za Tanjug ukazao da su ovakve mere najavljivane, da se radi o uštedi od oko 700 miliona evra, čemu se težilo, te da ostaje samo da se vide detalji, kada konačan predlog bude stigao u skupštinu.

Prema njegovim rečima, veoma zanimljiva i veoma dobra mera je smanjenje subvencija. Pomene u subvencionisanju poljoprivrede biće, takođe značajne.

Pozitivna je, prema Gligorovu, i najava da se prelazi na ekonomsku cenu gasa, što bi bilo značajno, jer bi se time eliminisali dodatni gubici u tom sektoru.

"Zanimljiva je, nezavisno od izlaganja premijera, najava poskupljenja gasa, mera od koje se ranije često odustajalo iz socijalnih i drugih razloga. Ukoliko bi se to ostvarilo, rešio bi se problem Srbijagasa i njegovih gubitaka", uveren je ekspert bečkog instituta.

"Same mere uštede imaju za cilj da se postigne veća makroekonomska stabilnost i to posredno treba da deluje na stabilnost očekivanja poslovnih ljudi, ne samo investitora, ali svakako pre svega njih", ukazao je on i dodao da je to cilj i domet ovih mera.

Time se, kako je naglasio, smanjuju rizici da može doći do odlaganja plaćanja dugova, odnosno bankrota države. Istovremeno je Gligorov ukazao da, na osnovu iskustava drugih država, može da se kaže da su potrebne dodatne mere podsticaja proizvodnje.

Samo mere štednje, prema njegovim rečima, mogu biti kontraproduktivne, jer imaju recesioni efekat. Najave da će se podsticati preduzetništvo su, kako je podvukao, dobre. Te mere, zajedno sa merama štednje, posle određenog perioda bi trebalo da daju pozitivne efekte pre svega na izvozu, pošto domaća tražnja u dužem periodu neće imati prostora da se značajno povećava, smatra Gligorov.

Najveći izazov u primeni najavljenih mera, prema njegovoj proceni, neće biti smanjenje penzija i plata s obzirim na to da vlada ima solidnu većinu, a da se poverenje u vladajuću partiju obnavlja iz izbora u izbore.

"Problemi koji će se pojaviti su oni vezani za subvencije i ekonomsku cenu gasa verovatno i drugih energenata, jer tu imate već dugogodišnje korisnike fondova, a delimično je ista stvar i sa poljoprivredom", rekao je Gligorov i zaključio da su "tu može očekivati ozbiljniji otpor".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: