Zbog Vasileva strahuje 850 radnika

Šta će se dalje dešavati u "Srpskoj fabrici stakla“, potpuno je neizvesno, pogotovu što prodaja ambalažnog stakla - boca, slabo ide, a zalihe se gomilaju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

13:26

Default images

Bugarski biznismen Cvetan Vasilev, koji se predao beogradskoj policiji nakon što je za njim raspisana Interpolova poternica zbog pronevere u Korporativno-komercijalnoj banci čiji je većinski vlasnik, ujedno je i većinski vlasnik "Srpske fabrike stakla“ u Paraćinu.

Ta banka preko konzorcijuma svojih firmi kupila je pre nešto više od dve godine od "Srbijagasa“ 63 odsto akcija SFS i od tada do danas, ogromna svota novca investirana je u paraćinsku fabriku. Prodaju Staklare "Srbijagas“ je tada navodio kao primer dobrog poslovnog poteza.

Hapšenje vlasnika izazvalo je zbog toga veliko uznemirenje u fabrici, a 850 zaposlenih, koliko ih sada ima nakon što je broj radnika prepolovljen, strepi za svoju budućnost. Da se nešto čudno dešava sa bugarskim "gazdama“ šuškalo se poodavno ali od menadžmenta, koji je za dve godine promenjen više puta, nikakva informacija nije mogla da se dobije. Sumnje su se sada pokazale opravdanim jer je Vasilev uhapšen.

"Još letos stalo je investiranje u obnovu pogona mašinskog-trgovačkog stakla. Ta investicija vredna je između 13 i 15 miliona evra i najavljivana je kao prioritet nad prioritetima. Pogon je trebalo da bude za vršen do oktobra i da ponovo krene ugašena proizvodnja čaša. Do juna, za taj pogon urađena je čelična konstrukcija i nabavljen materijal, ali se sa radovima od tada stalo", kaže Živojin Matejić, predsednik Samostalnog sindikata fabrike.

On navodi da su plate redovne, ali da svi strahuju da li će i dalje tako biti. Letos je velika grupa od 250 radnika dobila rešenja za godišnji odmor zbog smanjenja troškova, međutim, svi su se oni sada vratili na posao iako se tada pričalo da je to priprema za utvrđivanje viška radnika, odnosno - otkaze.

Šta će se dalje dešavati u "Srpskoj fabrici stakla“, potpuno je neizvesno, pogotovu što prodaja ambalažnog stakla - boca, slabo ide, a zalihe se gomilaju.

U februaru, predsednik Srbije Tomislav Nikolić zvanično je otvorio novu tehnološku liniju L5 za proizvodnju ambalažnog stakla u koju je većinski vlasnik uložio više od 20 miliona evra. Uhapšeni Cvetan Vasilev u fabrici je viđan povremeno i nakon što je za njim raspisana poternica, poslednji put desetak dana pre nego što se sam predao Upravi kriminalističke policije u Novom Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: