Šverc od danas košta 6.000 dinara

Putnici bez karte u vozilima GSP moći će da kupe odmah doplatnu kartu od 2.000 dinara, da plate kaznu od 3.000 dinara za osam dana ili da plate 6.000 dinara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

14:02

Default images

Odluku o tome doneli su odbornici u Skupštini Beograda, koji su rekli i da su takve mere, kao i preciznija evidencija i brojanje putnika, neophodni za unapređenje gradskog prevoza, usklađivanje potreba i mogućnosti, ali i za garantovanje bolje bezbednosti vozačima i putnicima.

Prema ovoj odluci, putnici koji u javnom prevozu u Beogradu budu zatečeni bez karte ubuduće će moći da kupe posebnu doplatnu kartu koja košta 2.000 dinara i koja će im omogućiti vožnje tokom celog dana u vozilima GSP-a. Ukoliko putnik bez karte ne plati posebnu kartu, kontrolori pišu o njemu posebnu prijavu i evidenciju na osnovu koje putnik može da u narednih nedelju dana plati kaznu od 3.000 dinara, a ukoliko to ne učini u predviđenom roku, kazna je 6.000 dinara.

Podaci o putniku koji ne kupi posebnu kartu upisuju se u službenu evidenciju i stavljaju na uvid ovlašćenom službenom licu radi izdavanja prekršajnog naloga, koji izdaje komunalni policajac.

Odluka predviđa da će iznosom od 6.000 dinara za prekršaj biti kažnjeni "oni koji na zahtev ovlašćenog lica odbijaju da pokažu voznu ispravu ili se voze bez važeće ili ispravne karte".

U odluci se ističe da je putnik dužan da u gradskom prevozu ima važeću voznu ispravu koju mora da pokaže na zahtev kontrolora ili na zahtev ovlašćenog lica, a koji može zatražiti pomoć Policijske uprave, odnosno Komunalne policije.

Tumačeći pojedine članove danas usvojene odluke odbornik opozicione Demokratske stranke Zoran Alimpić naveo je da će građani koji ne budu ulazili u prevozna sredstva i iz njih izlazili na predviđena vrata plaćati kaznu od 6.000 dinara.

Alimpić je dodao da su predviđene novčane kazne i za vozače koji putnike ne opominju zbog tog prekršaja.

"Kritikovali ste nas zbog takvih odluka, mi smo shvatili da smo u tome pogrešili, a opet se donose ovakve odluke", rekao je odbornik DS, koja je u prethodnom sazivu vodila beogradsku upravu.

Alimpić je upitao da li će kamere čije je uvođenje predviđeno moći da identifikuju putnike.

On je kritikovao i to što je neophodno da putnici s mesečnom kartom validiraju kartu pri svakom ulasku u vozilo, jer smatra da je to nepotrebno i da stvara gužve.

Jasmina Milošević mu je odgovorila da je reč o već usvojenim odlukama koje ranije nisu smetale vlasti DS-a, a kada je reč o kamerama, ona je navela da to neće biti specijalni uređaji, već da će se koristiti kako bi se sprečili incidenti u vozilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: