Beograd sada može da se vine u nebo

Skupština grada usvojila je izmene i dopune Generalnog plana Beograda 2021. kojima se ukida Studija o zabrani gradnje visokih objekata.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

13:12

Default images

Tako će od sada u Beogradu moći da se grade objekti viši od 32 metra.

Izmenama plana, između ostalog, stvaraju se uslovi za projekat "Beograd na vodi" i za izmeštanje Železničke stanice na Prokop i u Blok 42, gde će biti smeštena i glavna autobuska stanica.

U obrazloženju izmena navodi se da se ovim pruža mogućnost za izgradnju visokih objekata na celoj teritoriji grada.

Odbornici DS su rekli da predložene izmene nisu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, a odbornik demokrata Zoran Alimpić rekao je da izmeštanje železničke stanice neće biti jeftino i upitao da li Grad sa skromnim sredstvima može to da iznese.

Alimpić je naglasio i da je zgrada Železničke stanice spomenik kulture od nacionalnog značaja i da je dobro što je, i prema projektu "Beograd na vodi", predviđeno da ona ostane, ali je upitao čemu će ona služiti.

On je kritikovao to što se veliki bilbord za "Beograd na vodi" nalazi preko zgrade Železničke stanice, koja se, kako tvrdi, zbog toga ne vidi.

Inače, s dnevnog reda je izbačen predlog plana detaljne regulacije u vezi s obilaznicom oko Beograda, kako bi se još razgovaralo s građanima Leštana, koji na teritoriji na kojoj treba da prođe obilaznica imaju nelegalno sagrađene stambene objekte.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić rekao je da će s građanima biti održani brojni sastanci kako bi se zajednički našla rešenja.

"Kada govorimo o obilaznici oko Beograda, što bi rasteretilo saobraćaj u gradu, ceo Beograd bi udahnuo vazduh zbog takvog projekta, ali mi i pored toga želimo konsenzus i razgovore i zato smo to povukli kao tačku dnevnog reda", rekao je Jovičić.

Jovičić je zaključio da je politika SNS prepoznatljiva po tome što ni tajkunski ni drugi interesi nisu ispred države, te da su naprednjaci i te kako raspoloženi za to da otvore vrata za sve investitore koji žele da zaposle naše ljude, podignu fabrike i iskoriste potencijal.

Skupština grada usvojila je još nekoliko planova detaljne regulacije koji su vezani za naselje Veliki Crljeni, Voždovac, Zemun...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: