EBRD: Srbija klizi u recesiju

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) oborila je prognozu privrednog rasta Srbije za ovu godinu, predviđajući negativni privredni rast od 0,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

10:59

Default images

EBRD ocenjuje da će Srbija "verovatno skliznuti u recesiju".

Reč je o znatno nižoj prognozi EBRD-a za Srbiju u odnosu na prethodno prognozirani rast BDP-a Srbije za 2014. od jedan odsto. Za 2015. EBRD, pak, procenjuje da će se BDP Srbije oporaviti i vratiti na rast od dva odsto.

Prema najnovijem izveštaju EBRD-a pod nazivom "Regionalne ekonomske perspektive", oborena je takođe ovogodišnja prognoza privrednog rasta za region jugoistočne Evrope, zbog, kako je saopšteno, velike štete od poplava u tom području i uzdrmanog bankarskog sektora u Bugarskoj, navodi se u saopštenju tog londonskog kreditora dostavljenog Tanjugu.

Na osnovu izveštaja EBRD-a može se zaključiti da je najviše revidirana prognoza za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, koje su krajem maja pretrpele ogromnu štetu od poplava, i čiji su se ključni sektori privrede, poput energetike i poljoprivrede, suočili sa najtežim posledicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: