Koliko vi čekate na šalteru?

Potrebno je da se komplikovana procedura pojednostavi kako bi građani i privreda efikasnije ostvarivali svoja prava, kažu iz NALED-a.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

09:36

Default images

Prema istraživanju NALED-a, najduže se čeka, u proseku 35,8 minuta, na šalteru Katastra, a zatim slede šalteri policije, sudova, PIO fonda...

"Kada smo pitali privrednike koje su to procedure odnosno institucije gde su najkomplikovanije procedure, oni su nam rekli da je to PIO, RFZO, Poreska uprava i "čuvene" građevinske dozvole", rekao je predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević za RTS.

On je istakao da zbog toga komplikovane procedure treba učiniti jednostavnijim, a dokumentaciju učiniti minimalnom i omogućiti da se elektronskim putem podnose odgovarajuća dokumenta.

Ključni segment, kaže Atanasijević, jeste da država, kada mi kao građani ili kao institucija dođemo u neku ustanovu, ne sakupljamo papire i potvrde od države nego da ih ona sama kao organ ima i pojasnio:

"Ako je potrebno da damo fotokopiju lične karte zašto institucija RFZO ne pozove MUP i pita da li je građanin prijavljen u tom i tom mestu itd..., a ne da oni idu do MUP-a, uzmu potvrdu i vrate se na šalter", objasnio je Atanasijević.

Prema njegovim rečima, NALED je pokrenuo kampanju "Šaltometar" gde građani mogu da prijave koji su to šalteri na kojima su najduže čekali.

On je istakao i da je zadovoljan prethodnim rezultatima, te da je Ministarstvo zdravlja je skratilo procedure sa 11 na 4 dokumenata za trudnice, međutim, kako je primetio, Ministarstvo rada još uvek nije sprovelo da se porodiljama skrati vreme da ostvare svoja prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: