Bajatović: Naplata mora biti 100%

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je "Srbijagas" dobio zadatak da u 2015. godini naplata utrošenog gasa mora biti 100 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

15:54

Default images

Tako da, kako je rekao, nema novih zaduživanja tog javnog preduzeća čija će dosadašnja dugovanja preuzeti država.

Bajatović je naveo da ta kompanija mora da obezbedi dodatnih 60 miliona evra za smanjenje deficita republičkog budžeta za narednu godinu.

Bajatović je rekao da je o tome odluku donela Vlada Srbije, a detalje će uskoro izneti premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović.

"Srbijagas" trenutno duguje 633 miliona evra bankama po svim osnovama, a tom Javnom preduzeću duguju 1,1 milijardu evra, od čega recimo, Petrohemija duguje 250 miliona evra, toplane oko 150 miliona evra... naveo je Bajatović.

Dugovanja "Srbijagasa" preuzeće država i to sredstvima iz budžeta i time će praktično početi finansijsko restruktuiranje tog javnog preduzeća, rekao je Bajatović novinarima u Privrednoj komori Srbije.

"Srbijagas" je pripremio dokument o restruktuiranju tog javnog preduzeća, koji je usaglašen sa Evropskom komisijom i čeka se da se ruski partneri usaglase sa tim dokumentom, zbog postojanja drugih međunarodnih ugovora, kao što je izgradnja magistralnog gasovoda "Južni tok", objasnio je Bajatović.

Restruktuiranje "Srbijagasa" će praktično početi ove godine i trajaće do kraja 2017. godine, do izvršenja Trećeg energetskog paketa, precizirao je Bajatović. Napomenuo da će prva faza biti sprovedena u toku 2015. godine i to će podrazumevati razdvajanje te kompanije po energetskim delatnostima.

Da li razdvajanje energetskih delatnosti mora biti pravno ili vlasničko, prema odgovorima kolega iz Evropske komisije i beogradske Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, odgovor je da je i jedno i drugo validno, objasnio je Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: