Sve teže otplaćujemo uzete kredite

Kašnjenje u otplati kredita stanovništva u avgustu je povećano za 0,5 odsto, saopšteno je iz Udruženja banaka Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

16:47

Default images

Generalni sekretar Udruženja Veroljub Dugalić objašnjava da je to kašnjenje do sada, mesečno, raslo za 0,1 odsto. S uvođenjem notara, uvodi se i nov cenovnik za takse.

Građanima pada standard, a privreda je sve manje u mogućnosti da se zadužuje - pokazuje statistika Udruženja banaka. Osim što se smanjuje zaduženost, kasni se i u otplati.

"Ono što nije dobro, prvi put da je docnja stanovništva povećana 0,5 procenata. Već nekoliko godina unauzad, to kašnjenje se povećava po pravilu 0,1 posto, prvi put sada imamo jedan ozbiljniji skok od 0,5 posto", kaže Dugalić.

Za one koji planiraju da se zadužuju, korisno je znati da je uvođenjem notara povećana i cena troškova - sa standardnih 550 dinara, ona sada raste od 25.000 za kredit do 30.000 evra, do skoro 70.000 dinara za kredit od 200.000 evra.

"Kako će se to odraziti sada? Naravno, prvo vidite taj trošak koji će plaćati klijent, a to se prenosi na ukupne troškove kreditnog aranžmana i naravno da će svi biti jako nezadovoljni kad doju u banku i vide ovakav ukupan iznos troškova", kaže Dugalić

NBS će teško zadržati stabilan kurs i pored svega što čini, jer i drugi treba da rade svoj posao, smatra Dugalić.

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: