Naš izvoz u Rusiju veći 68 odsto

Srbija je u prvih šest meseci ove godine izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju za 118 miliona dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

15:32

Default images

To je 68 odsto više nego u prvom polugođu 2013. godine, ali i dalje veoma skromno u odnosu na potencijale, posebno kada je u pitanju plasman svinjskog mesa, rečeno je u Privrednoj komori Beograda.

Direktor Sektora za industriju i poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS), Milivoje Miletić rekao je, na sastanku Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda, da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom nije dovoljno iskorišćen.

Prema njegovim rečima, oko 20 odsto ukupnog izvoza u Rusiju čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi koje Srbija mnogo više plasira na drugim tržištima. On je naveo da je u prvih šest meseci 2014. godine izvoz ovih proizvoda u Evropsku uniju iznosio 711 miliona dolara, a u zemlje Cefta 465 miliona dolara.

Miletić, koji je predložen za kandidata za predsednika Privredne komore Beograda i na ovom Odboru, poručio je da je Koordinacioni centar za saradnju sa Rusijom pri Privrednoj komori Srbije, uz predstavništva PKS, prava adresa za privrednike i potencijalne izvoznike i dodao da postoji veliko interesovanje ruskih trgovinskih lanaca za srpske proizvode.

On je najavio zasedanje Srpsko-ruskog mešovitog komiteta početkom oktobra, na kome će se rešavati sva otvorena pitanja koja ograničavaju protok robe.

Miletić je rekao i da postoji veliko interesovanje u EU da se ulaže u proizvodnju svinjskog mesa u Srbiji za rusko tržište i da se već vode pregovori sa velikim nemačkim proizvođačem.

Direktor kompanije Imes, Rajko Latinović, ocenio je da je otvaranje ruskog tržišta šansa da se izvozom poveća proizvodnja mesa u Srbiji, ali i efikasnost i konkurentnost na duži rok. On je naveo da je u poslednje vreme oformljeno na desetine novih klanica i založio se za oštriju kontrolu njihovog rada.

Po njegovom mišljenju, bilo mi mnogo efikasnije da država podrži domaće proizvođače svinjskog mesa umesto da otvori granice za uvoz prasića za tov.

Na današnjem sastanku umesto dosadašnjeg predsdnika Odbora Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Beograda, Rajka Mandića izabran je novi direktor PKB korporacije, Dragiša Petrović, saopštila je Privredna komora Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: