Bankari: NBS odgovorna za dinar

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da Narodna banka Srbije (NBS) čini što je u njenoj moći da održi stabilan kurs dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 16.09.2014.

14:27

Default images

Ali, kako je ocenio, to nije dovoljno da se ne dozvoli veći pad njegove vredosti.

"Dugoročno pozmatrano ne možete da očekujete da imate potpuno stabilan kurs sa ovakvim nivoom društvenog proizvoda, sa ovakvim rezultatima u spoljnotrgovinskoj razmeni i stanjem u budžetu", kazao je on na konferenciji za novinare.

Dugalić je kazao da nije dovoljno što NBS vodi ispravnu politiku deviznog kursa, već je potrebno i da drugi državni organi rade svoj posao. Centralna banka, kako je dodao, može da drži kurs dinara potpuno nepromnenjivim, ali je pitanje cene koja bi se platila za takvu politiku.

"Mi imamo ozbiljne probleme koji nisu od juče u platnom bilansu i taj hronični raskorak između deviznog priliva i odliva svake godne vrši pritisak na kretanje kusrsa", rekao je Dugalić.

Podsetio je da je ranijih godina to bilo amortizovano privatizacijom, ali i dokapitalizacijom ili prodajom banaka, čega sada nema, a smanjen je i priliv deviza od iseljenika, uz istovremeni rast obaveza države po ranije preuzetim kreditima. Dugalić je ocenio da je loše i to što se stalno licitira oko realnog iznosa kursa dinara prema evru od strane raznih stručnjaka, što diže tenziju i stvara dodatne probleme.

Govoreći o uticaju uvođenja institucije javnog beležnika, odnosno notara, na kredite u Srbiji, Dugalić je kazao da će njihov rad povećati troškove hipotekarnih kredita, odnosno efektivnu kamatnu stopu za te kredite u proseku za oko 0,1 odsto.

Dugalić je naveo da je od uvođenja notara, povećan iznos koji je potreban overu založne izjave za uspostavljanje hipoteke. On je rekao da je overa založne izjave koja se ranije potpisivala u sudu, koštala 550 dinara bez obzira na iznos stambenog kredita.

Sada je overa takvog dokumenta kod notara za kredite od 30.000 evra 25.200 dinara, za kredite od 100.000 evra 50.400 dinara, a za kredite od 200.000 evra 68.400 dinara, dok je za kredite od milion evra cena 237.600 dinara.

"Taj trošak će plaćati klijent i oni će se preneti na ukupne troškove kreditnog aranžmana", rekao je Dugalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: