Južni tok u Srbiji kreće u oktobru

Puna izgrađa Južnog toka u Srbiji počeće u oktobru, najavio je zamenik direktora za projekte u Gaspromu Aleksandar Sromjatin.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

13:47

Default images

On je istakao će se radovi na Južnom toku u Srbiji odvijati bez obzira na situaciju u Bugarskoj, u kojoj su radovi na Južnom toku trenutno suspendovani dok se projekat ne usaglasi sa pravilia EU.

Siromjatin je na konferenciji o mogućnosti korišćenja prirodnog gasa u Dunavskom regionu u Budimpesti, najavio da će do kraja septembra u Srbiji biti završena i Izdata građevinska dozvola za trasu tog gasovoda kroz našu zemlju.

Zemlje Dunavskog regiona podržavaju Južni tok

Mađarska, Srbija i Bugarska i privredne komore tih zemalja podržavaju izgradnju gasovoda Južni tok, jer će doprineti ekonomskom razvoju tih zemalja i zato očekuju da će se EU i Rusija dogovoriti oko tog projekta.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić je istakao da izgradnja Južnog toka i gasne interkonekcije sa Bugarskom pruža mogućnost revitalizacije industrije i izgradnju novih proizvodnih kapacitata.

On je na konferenciji o upotrebi gasa u Dunavskom regionu u Budimpešti napomenuo da Srbija ima jedan pravac snabdevanja gasom, a domaći izvori zadovoljavaju samo 20 odsto domaće potrošnje gasa. Antić je rekao da je neophodna snažnija regionalna saradnja u energetici, jer energetska stabilnost nije pitanje jedne države, nego čitavog regiona.

"To ne pričam samo zato što Srbija i Bosna i Hercegovina imaju problema sa energetskim kapacitetima nakon majskih poplava" ,rekao je Antić.

On je napomenuo da globalna upotreba gasa, koji se smatra najčistijim energentom, postaje sve veća. Do 2030. godine upotreba gasa mogla bi da poraste 50 odsto, što znači da će gas činiti 25 odsto upotrebe svih energenata, naveo je Antić.

Zamenik ministra energetike Rusije Anatolij Janovski naveo je da u Dunavski region odlazi oko 40 odsto ruskog izvoza gasa, a mnoge zemlje zavise baš od ruskog gasa koji se transportuje preko Ukrajne, zbog čega važna izgradnja Južnog toka kao alternativnog pravca snabdevanja. On je naveo da je prošle godine u taj region isporučeno 69 milijardi kubika plavog goriva odnosno oko 50 odsto ukupne potrošnje tih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: