U državnoj službi 7.553 savetnika

Svaki četvrti državni službenik, zaposlen u republičkoj adminsitraciji savetuje nekoga, piše današnji ''Blic''.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 16.09.2014.

08:29

Default images

Od oko 28.000 službenika, njih 7.553 ima zvanje savetnika.

Najviše ih je u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu minsitarstava. Osim toga, ministri i potpredsednici Vlade imaju pravo da angažuju posebne savetnike, kojih je za sada više od 30, s obzirom na to da još nisu svi članovi kabineta Aleksandra Vučića iskoristili mogućnosti koje im daje odluka Vlade o broju posebnih savetnika i merilima za naknadu za njihov rad.

U centralnoj administraciji Srbije, ima oko 28.000 zaposlenih, kažu za ''Blic'' u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Srbija, u odnosu na zemlje regiona, ima vrlo malu centralnu adminsitraciju, naavodi ''Blic''.

Zvanje savetnika je zakonski termin kojim se određuje državni službenik koji obavlja državno-službeničke poslove sa visokom stručnom spremom (zvanja su od mlađeg do višeg savetnika), a to su poslovi pisanja zakona, izrade analiza i praćenja stanja oblasti, sprovođenja zakona, rešavanjau upravnom postupku...Pored savetnika, postoje službenici sa višom školom (stručni saradnici) i srednjom (referenti).

Na kraju postoje i ''nameštenici'' koji obavljaju poslove podrške, kao što su vozači, sekretarice.

Sam broj od 7.553 zaposlenih sa zvanjem savetnika na republičkom nivou, što je podatak od jula 2014. govori o tome da poslove kreiranja politke, zakona, i druge najkompleksnije delatnosti u upravi obavljaju ljudi sa visokom stručnom spremom, objasnili su u Ministarstvu.

Kad je reč o samim ministarstvima, u njima je, ako se izuzmu resori odbrane i unutrašnjih poslova, svaki osmi zaposleni sa zvanjem savetnika. Najviše je savetnika u Minsitarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: