Plate i penzije moraju dole ili...

Fiskalni savet je objavio analizu po kojoj bi smanjenje plata i penzija za 15% bilo ključno za fiskalnu konsolidaciju države.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

17:42

Default images

U analizi Fiskalnog saveta navodi se da se umanjenje plata i penzija ne može izbeći, te da će se na tom osnovu ostvariti ušteda od oko 800 miliona evra.

Neophodnost tog poteza Fiskalni savet opravdava i mišljenjem da se svim ostalim merama fiskalne konsolidacije ne mogu postići puni efekti štednje u kratkom roku.

Fiskalni savet takođe navodi da ukoliko se smanjenje penzija i plata u javnom sektoru ne sprovede u ovom trenutku na pravi način, što znači linearno za 15% ili 12% uz povećanje PDV, u narednih godinu dana će plate i penzije morati još jednom dodatno da se smanjuju.

Navodi se i da bi modeli štednje koji bi smanjivali samo plate i penzije veće od prosečnih mogli samo u teoriji da daju dovoljnu uštedu od 800 miliona evra i to samo ukoliko je stopa umanjenja penzija i plata preko prosečnih veća od 50%.

Fiskalni savet ovakav način smanjenja deficita opravdava primerima Litvanije, Portugala i Grčke, te navodi da ako postoji drugi način za rešavanje finansijskih problema, da bi ga navedene države primenile.

Fiskalni savet navodi i da negativan uticaj smanjenja plata i penzija na BDP postoji, ali je on ograničen, te navodi da je povećanje penzija iz 2008. godine stvorilo veliku rupu u budžetu i povećalo javni dug do 2014. godine za više od pet milijardi evra.

U izveštaju se navodi da je Srbija pred krizom javnog duga i da su pred državom mogućnosti da prilagodi rashode svojim prihodima ili da nastavi ovakvim tempom, koji bi u dogledno vreme naveo investitore da prestanu da daju nove pozajmice Srbiji. U tom slučaju bi, napominje Fiskalni savet, javni rashodi (uključujući plate i penzije) bili znatno smanjeni, što bi rezultiralo krizom, novim padom BDP i makroekonomskom nestabilošću.

Kao rešenje za takvu situaciju Fiskalni savet navodi da bi Srbija u naredne tri godine trebalo da ostvari budžetsku uštedu od oko dve milijarde evra.

Fiskalni savet predviđa da će 800 miliona biti dobijeno smanjenjem plata i penzija, a ostatak iz rekonstrukcije javnih i državnih preduzeća, suzbijanjem sive ekonomije i reformama u pogledu zarada, zapošljavanja i penzija.

Tu je smanjenje plata i penzija navedeno kao najbitnija mera fiskalne konsolidacije, a ta mera je navedena kao jedina koja svoje pune i sigurne efekte ima u narednoj godini, za razliku od drugih čija realizacija nije u potpunosti izvesna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: