Prvi Štadlerov voz za deset dana

Predsednik Skupštine Železnice Srbije Zoran Anđelković izjavio je da će u narednih desetak dana u Srbiju stići prvi od 21 voza švajcarske kompanije Štadler.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

15:11

Default images

Voz će, prema njegovim rečima, biti uključen u saobraćaj od naredne godine.

Anđelković je u Lajkovcu rekao novinarima da je reč o novim elektromotornim vozovima koje Srbija kupuje kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj od 99 miliona evra.

Anđelković je podsetio da je ruskim kreditom predviđeno da Železnice Srbije kupe i određeni broj novih ruskih dizel motornih vozova i da će se i oni naći na srpskim prugama u toku 2015. godine.

Drugi Štadlerov voz u Srbiju treba da stigne u prvoj polovini decembra, a treći do kraja ove godine. Nakon toga će sve do avgusta naredne godine u Srbiju će pristizati po dva voza mesečno.

Kapacitet Štadlerovog voza je 465 putnika sa 12 sedišta prvog razreda, 224 fiksnih i 11 pomocnih sedišta, kao i 230 mesta za stajanje. Reč je o četvorodelnim vozovima maksimalne brzine od 160 kilometara na sat.

Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan 99 miliona evra potpisan je 4. marta 2013. godine, nakon što kredit Evropske banke za obnovu i razvoj za nabavku ovih garnitura pre toga pune tri godine nije bio realizovan.

U Železnicima penzionisano 625 radnika

Železnice Srbije sprovode racionalazaciju broja zaposlenih i trenutno u tom javnom preduzeću radi 17.250 ljudi, 625 manje nego početkom godine, rekao je Anđellković.

"Radnici koji su napustili Železnice nisu otpušteni već su penzionisani i na njihova mesta nisu primljeni drugi", kazao je Anđelović prilikom obilaska radova na deonici barske pruge od Lazarevca do Lajkovca, oštećene u majskim poplavama.

Kako je istakao, dogovorom poslovodstva preraspoređeni su poslovi u Železnicama, kako bi to javno preduzeće dobro funkcionisalo i sa manjim brojem radnika.

Anđelković je kazao da se radi i na rešavanju statusa pet zavisnih preduzeća, koja su formalno 2005. odvojena iz sastava Železnica Srbije.

"Železnice Srbije su izmirile sve obaveze prema tim preduzećima do kraja ove godine, ali ona zbog velikog broja zaposlenih ne mogu sa tim novcem da kvalitetno obave sve servisne usluge koje se od njih očekuju", rekao je Anđelković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: