Više neće pričati da idemo 42 km/h

U Srbiji će u naredne tri godine biti rekonstruisano ali i izgrađeno više od 400 kilometara pruga, izjavila je ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.09.2014.

13:21

Default images

"Trenutna vrednost projekata koji se raalizuju na železnici iznosi 1,2 milijarde evra i u narednom periodu biće završeni projekti finansirani kreditima EBRD, Češke i Rusije", rekla je Mihajlović obilazeći deonicu barske pruge između Lazarevca i Lajkovca, povodom Dana želeničara.

Ona je najavila da će u narednih nekoliko meseci biti urađena studija izvodljivosti za streteški najznačajniju prugu Beograd- Budumpešta koja će Srbiji, kako je ocenila, omogućiti da postane važan tranzitni pravac u regionu.
Foto: Beta
Čestitajući železničarima njihov dan, Mihajlović je istakla da će Vlada Srbije i resorno ministarstvo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti razvoju železnice. Ona je izrazila nadu da je današnji dan prekretnica za Železnice Srbije i da se više neće pričati da je prosečna brzina vozova 42 kilometra na sat, kao i o dotrajalim prugama i vagonima. Govoreći o izboru novog generalnog direktora Železnica Srbije resorna ministarka je istakla da je najvažnije da, bez obzira kada on bude imenovan, Železnica do tada funkcionše.

Kako je podsetila, Železnice trenutno imaju dva izvršna direktora i predsednika Skupštine akcionara, i istakla da u prethodnih mesec dana, od kada je razrešen vrišilac dužnosti generalnog direktora Dragoljub Simonović, to preduzeće radi efikasnije i bolje.

"Kada i na koji način će biti izbaran generalni direktor manje je važno u odnosu na to da li sve dobro funkcioniše", kazala je Mihajlović.

Najavila je da će sutra u Beograd doći zvaničnici iz Rusije sa kojima će se razgovarati realizaciju ruskog kreditu za železnicu. Mihajlović je ocenila da je moguća štednja u Železnicama Srbije i da je plan Vlade Srbije da se novac daje samo za projekte čiji rezultati će biti vidljivi.

Ona je navela da Železnice nisu jedino javno preduzeće koje prima državne subvencije i da će se ubuduće voditi računa kako se one troše.

"Železnice su spremne za transport uglja za grejanje ukoliko bude potreban uvoz, iz bilo kog pravca", kazala je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: