Zidanje Beograda na vodi na proleće

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević kaže da se u prvih nekoliko meseci sledeće godine očekuje početak radova na projektu "Beograd na vodi".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

10:30

Default images

Prema njegovim rečima, u narednih nekoliko meseci vršiće se popis ljudi koji žive na tom području, a koji treba da budu raseljeni.

Najavljujući izmene i dopuna generalnog plana "Beograd 2021." koje treba da budu usvojene 18. septembra na sednici Skupštine grada Beograda, Nikodijević je naglasio da zbog toga neće biti izmenjena strategija razvoja grada i da se izmene tog plana vrše kako bi se mogao ralizovati projekat "Beograd na vodi".

U izmenama i dopunama generalnog plana "Beograd 2021." ne radi se o promenama onoga što je već zacrtano u tom planu, već o tekstualnim izmenama koje stvaraju uslove da se izgradi "Beograd na vodi", rekao je Nikodijević za TV "Pink" i podsetio da je u toku raščhišćavanje terena i da sve to pokazuje koliko "smo ozbiljni u nameri da projekat "izguramo do kraja".

Te izmene na primer ukidaju studiju o zabrani gradnje visokih objekata na tom području, a druga izmena se tiče izmeštanja Glavne železničke stanice, gde će se jedan deo izmestiti na Prokop, a drugi deo zajedno sa autobuskom stanicom u Blok 42, precizirao je Nikodijević.

To su stvari o kojima se priča mesecima i izmenama generalnog plana samo ispunjavamo zakonske uslove da bi mogli da uđemo u realizaciju projekta, rekao je Nikodijević i najavio da će se narednih nekoliko meseci vršiti i popis stanovnika tog područja koji će biti raseljeni, poručivši da niko neće biti ugrožen i da će se formirati posebna komisija koja će se baviti svim pojedinačnim slučajevima.

Na dnevnom redu sednice gradske skupštine će biti i predlog plana detaljne regulacije za deo obilaznice oko Beograda, najavio je on i dodao da se prilikom realizacije tog projekta susrećemo sa problemima otpora građana u Leštanima, koji su na trasi obilaznice nelegalno izgradili objekte.

Ta trasa se ne može menjati i most kod Vinče i dva tunela ne mogu da se pomere ni levo ni desno i zbog otpora građana koji nisu poštovali propise se ne može zaustavljati razvoj Beograda, rekao je on i poručio da građani neće ostati na ulici i da će se o tome razgovarati kada dođe vreme.

Kada je reč o izboru direktora javnih komunalnih preduzeća u Beogradu, Nikodijević je rekao da je konkurs za njihov izbor zatvoren i da je komisija obavila razgovore sa više od 250 kandidata koji su se prijavili.

Komisija treba da dostavi predloge o tri najbolja kandidata Gradskom veću, čija sednica se očekuje početkom sledeće nedelje. Gradsko veće će potom predložiti te kandidate Skupštini grada, koja će se, na otvorenoj sednici, uz raspravu, izjasniti o najboljem kandidatu, objasnio je Nikodijević.

On je poručio da će sve biti transparentno i da će odobornici i šira javnost imati uvid u njihov izbor i u način kako je komisija bodovala kandidate i to će se raditi po redovnom, a ne po skraćenom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: