Deo zemlje prodati paorima

Bilo zbog prodaje strancima, bilo zbog skupih arendi i nepravilnosti u izdavanju oranica, oko državnog poljoprivrednog zemljišta stalno se diže prašina

Srbija

Izvor: B92

Subota, 13.09.2014.

13:24

Default images

Agrarni stručnjaci imaju predlog za raspetljavanje tog čvora. Kada bi se, naime, državne njive po povoljnim uslovima prodale poljoprivrednicima, rešio bi se i problem zemljišta i problem odumiranja sela, napunio bi se nacionalni buyet, a poljoprivreda bi, vele, samu sebe finansirala.

"Bilo bi veoma korisno da se poljoprivredno zemljište koje je u državnom vlasništvu proda domaćim poljoprivrednicima. Ukupno država raspolaže s oko 400.000 hektara. To bi se moglo isparcelisati najviše do 50 hektara po registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, i prodati isključivo fizičkim licima, to jest poljoprivrednicima. Sve to iznosilo bi oko tri milijarde evra, taj novac bi bio na posebnom računu i investirao bi se u razvoj poljoprivrede u naredne tri godine ", kaže za „Dnevnik” agrarni analitičar Vojislav Stanković.

Poljoprivreda, ocenjuju, ima tu specifičnost da može svojim prirodnim resursima sama isfinansirati svoj razvoj, i rasteretiti svoju stavku agrarnog buyeta u nacionalnoj kasi. Štaviše, prodajom državnih oranica paorima bi, preko PDV-a i raznih doprinosa, dala svoj doprinos nacionalnom buyetu.

"Veoma je važno da se nađe tačka pomirenja između domaćih i stranih investitora, ali i da se vodi politika stimulisanja povećanja poseda na gazdinstvima mladih poljoprivrednih proizvođača. Tako bi se mogla voditi i socijalna i demografska politika, da prioritet u otkupu imaju mlađi vlasnici gazdinstava", kaže Stanković.

Istovremeno, kako kaže, poljoprivredna gazdinstva bi imala veće površine od sadašnjih prosečnih pet hektara, što bi doprinelo rastu produktivnosti i većoj konkurentnosti, kako na domaćem tržištu, tako i na svetskom. Time bi se i sam proces evropskih integracija u segmetu korišćenja resursa značajno popravio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: