Kazne za nesavesne građevince

Inspekcija rada je posle kontrole 37 poslodavaca zabranila rad na 4 gradilišta, podnela 28 prekršajnih prijava i 27 rešenja za otklanjanje nedostataka.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

18:32

Default images

Minsitarstvo rada saopštava da su obuhvaćeni oni koji izvode radove na gradilištima visokogradnje i niskogradnje na Koridoru 10, Koridoru 11 i magistralnom putu M 1/11.

"Prilikom nadzora utvrdjeno je da pored toga što pojedini poslodavci ne primenjuju propisane mere iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, jedan broj zaposlenih ne koristi na radnom mestu sredstva za ličnu zaštitu koja im je poslodavac izdao u skladu sa aktom o proceni rizika", navedeno je u saopštenju.

Zbog toga je Inspekcija rada, kako je navedeno, na gradilištu u Nišu podnela 15 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv zaposlenih, a propisana novčana kazna za taj prekršaj je 10.000 do 20.000 dinara.

Najviše nepravilnosti je, dodaje se, utvrdjeno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu - zaposleni nisu osposobljeni za bezbedan i zdrav rad ni pružanje prve pomoći, ne postoji stručni nadzor za opremu za rad, a ni propisana uputstva za upotrebu i bezbedan rad (dizalice, mašine za malterisanje), skele su postavljene bez propisane tehničke dokumentacije i na njima nema zaštitne ograde, nije donet akt o proceni rizika na radnom mestu.

U oblasti radnih odnosa, piše u saopštenju, najviše prekršajnih prijava podneto je zbog angažovanja osoba bez zaključenog ugovora o radu - rad na „crno“, a na jednom gradilištu zatečeno je 22 stranih državljana koji su radili bez radne dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: