Loše vreme obralo grožđe

Ovu godinu subotički vinari i vinogradari neće pamtiti po dobrom rodu i kvalitetu grožđa, što će se odraziti na proizvodnju ovdašnjih vina.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.09.2014.

15:20

Default images

Mnogo padavina i malo sunca, kao i razvoj bolesti, uticali su da kvalitet i prinos ovogodišnjeg grožđa u Subotici bude lošiji u odnosu na prethodne godine.

Iako su pojedini vinogradi već obrani, glavna berba tek predstoji u septembru i oktobru.

Kod vinogradara Petra Čuvardića sa Kelebije kraj Subotice, nakon obavljene berbe pojedinih sorti, u toku je dalji posao na proizvodnji vina.

Ove godine, i pored dobre zaštite, nepovoljne vremenske prilike ostavile su traga na Čuvardićev hektar i po loze sorti buvije, šardone, čersegi, kaberne-merlo.

Nedostatak sunca i obilne padavine, prema njegovim rečima, umanjile su rod njegove loze i do 45 odsto, dok će prisustvo šećera, veoma bitno za kvalitet grožđa, a samim tim i vina manje je za oko tri stepena u odnosu na uobičajene vrednosti, što će ostaviti posledice po buduće vino.

"Ovoliko padavina nismo imali nikada i malo sunčanih časova. Znamo da je loza ljubitelj sunca, njoj su padavine svakako potrebne, ali imamo zimskih padavina koje su bukvalno dovoljne jer je koren, pogotovo kod starijih vinograda duboko. Na taj način možemo reći da u godini bilo previše vlage", rekao je Čuvardić Tanjugu.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica ocenjuju da je slična situacija ne celom području subotičko-horgoške peščare.

I dok su od bolesti, a bilo ih je raznih, poput pepelnice i plamenjače, vinogradari uspeli koliko-toliko da zaštite grožđe, od obilnih padavina i nedostatka sunca nisu pa je došlo do pucanja bobica.

"Em što nije bilo sunčanih dana jer grožđe, opšte je poznato, voli sunce. Tako da, sve u svemu, ove godine za zaštitare je bilo posla, ali za proizvođače nije bila baš neka povoljna godina", rekla je Tanjugu Hajnalka Bognar Pastor iz ove službe.

Po njenoj proceni, očekuje se da će ukupan rod na oko 600 hektara pod vinovom lozom u subotičkom regionu biti manji za oko 20 do 30 odsto, tako da će prinos biti između tri i četiri tone po hektaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: