Super agregat montiran u RTB Boru

U RTB Bor montiran jedan od najjačih agregata - duvaljka, snage 4,2 megavata.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

19:46

Default images

On će služiti za transport otrovnih gasova od pogona nove topionice do nove Fabrike sumporne kiseline, gde će se prerađivati.

Osnovni cilj projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor je smanjenje zagadjenja životne sredine, prvenstveno vazduha.

Najznačajniji delovi konstrukcije su motirani, a krajem godine očekuje se završetak kompletnog projekta. Nakon toga uslediće uhodavanje sistema, a nova topionica bi mogla da počne sa radom sredinom naredne godine, kažu u RTB-u Bor.

Da bi se ostvario ekološki deo projekta i što više gasova sprovelo i preradilo u novoj fabrici sumporne kiseline, predvidjeno je da bude postavljen jedan od najjacih agregata, duvaljka čija je instalirana snaga 4,2 megavata, a za jedan sat može da prikupi čak 150.000 metara kubnih gasova.

Njena montaža je pri kraju i bice spremna za pocetak rada nove topionice, kaže Dragan Marinkovic direktor projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline u RTB Bor.

"Polako slažemo mozaik koji se zove završetak projekta nove topionice. Mašina, odnosno glavna duvaljka za gasove, čija je montaža pri kraju, je najznacajnija u sistemu prečišćavanja vazduha i najbitnija za transport gasova od nove topionice do Fabrike sumporne kiseline, gde će se svi gasovi preradjivati u sumpornu kiselinu. To je ujedno i agregat sa najvećom instaliranom snagom. Montaža je gotovo završena, ostala su još fina podešavanja i bice potpuno spremna za početak rada nove topionice krajem decembra", rekao je Marinković Tanjugu.

Pod stručnim nadzorom proizvodjača, kompanije "Simens", montažu su završili radnici preduzeca ATB FOD Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: