Pruga BG-BUD korisna celom regionu

Nova pruga Beograd-Budimpešta bila bi korisna za Srbiju, Mađarsku, ali i ceo region, jer bi ubrzala transport ljudi i robe ka centralnoj i zapadnoj Evropi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.09.2014.

14:46

Default images

Ovo je izjavio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica koji je ocenio da je najbolji model za tu investiciju javno-privatno partnerstvo ili koncesija.

Premijer Aleksandar Vučić je tokom posete Kini razgovarao sa predstavnicima više velikih kineskih kompanija o mogućnostima investiranja u Srbiju, a između ostalog i u izgradnju pruge Budimpešta-Beograd.

Poledica tvrdi da bi ta pruga na koridoru 10b, odnosno krak koji povezuje Beograd i Budimpeštu, značilo mnogo celom regionu.

"Taj krak, dugačak 350 kilometara, značio bi mnogo za Srbiju i Mađarsku, a i za ceo region, jer to znači bolje povezivanje i brži transport putnika i robe. Cela jugoistočna Evropa bi se na taj način povezala sa zapadnom i centralnom Evropom. A posebno iz jadranskih luka i crnogorskih luka brže i bolje bi se plasirala roba na tom potezu", rekao je Poledica Tanjugu.

Sadašnji prevoz putnika i robe, kaže on, uzima mnogo vremema i drumski transport je dominantan.

"Vozom do Budimpešte je sada potrebno sedam do osam sati, a sa modernizacijom bi to bilo tri do četiri sata. Poslovni svet bi mogao da ode u Budimpeštu vozom i da se vrati da obavi sastanak i to sve u jednom danu", ističe Poledica.

Prema njegovim rečima, trenutno se razmatraju dve opcije, prva da se modernizuje i rekonstruiše postojeća pruga, a druga da se izgradi novi sistem.

"Na srpskoj strani imamo 184 kilometara, a na Mađarskoj 166, a trenutno imamo samo jedan kolosek. Ako bi modernizovali prugu, pravili bi još jedan kolosek i rekonstruisali postojeći za brzinu od 160 do 200 na sat", objašnjava on.

Paralelno se, kako kaže, razmatra i novi sistem za brze vozove, koji podrazumeva izgradnju dvokolosečne pruge za brze vozove i za visoke brzine.

"Obe opcije su realne za sada. Za rekonstrukciju i modernizaciju već imamo na većem delu obezbeđenu projektnu dokumentaciju što je preduslov za investicije. Imamo i jedan deo investicija koji bi pokrili iz ruskog kredita, a ostaje još jedan deo od Novog Sada do Subotice. Procena je da nam tu treba oko 515 miliona evra za rekonstrukciju i modernizaciju", rekao je Poledica.

Prema njegovim rečima, u tom smislu smo spremniji od mađarske strane koja i dalje nema ni projektnu dokumentaciju.

Govoreći o novom sistemu, on je rekao da je predlog tog ministarstva da se uradi jedinstvena studija opravdanosti za srpsku i mađarsku stranu, sa jedinstvenim parametrima, kao i da, kako kaže, to ide po modelu javno privatnog partnerstva ili koncesije.

Poledica je rekao da je sreća što imamo zakon na osnovu koga bi taj plan mogao da se realizuje. Zajednička studija će, kako kaže, pokazati kolike su potrebne investicije za novi sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: