Brza pruga privlači i nove poslove

Osam sati do Budimpešte - toliko je potrebno vozu koji krene iz Beograda.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

15:54

Default images

Ukoliko kineska investicija bude realizovana, od srpske do mađarske prestonice stizaće se za manje od tri sata. To je dobra vest za putnike ali i za špeditere koji znaju da brza pruga privlači nove poslove.

"Pre svega u investicijama, otvaranju pogona nekih važnih evropskih firmi ovde a to će značiti više posla za nas... do Londona, Pariza", kaže Dušan Nikolić iz špediterske firme Unitrag doo.

Već je dogovoreno da modernizovana pruga omogući kretanje vozova do 160 kilometara na sat, ali srpska strana predlaže dva puta veće brzine.

"Tražimo podršku.... opravdanost kada je u pitanju investicija", kaže Dejan Trifunović, državni sekretar Ministarstva saobraćaja.

Kineske firme već su prisutne na srpskim gradilištima. Na istoku zemlje zajednički se radi u Termoelektrani Kostolac. Najpoznatiji kineski projekat svakako je most Zemun-Borča, koji bi trebalo da bude pušten u saobraćaj krajem godine, a kineski građevinci trenutno se nalaze i na dve deonice Koridora 11.

"Srbija ima prostora i da poveća svoj izvoz u Kinu sa sadašnjih 9 miliona dolara, ali on ce i dalje biti zanemarljiv u odnosu na milijardu i 600 miliona dolara, koliko godišnje uvozimo iz te zemlje", kaže Aleksandar Vulin, ministar rada.

Opširnije u Vestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: