Ima li nade za somborski "Boreli"

Fabrika obuće "Boreli" iz Sombora, nakon gotovo deceniju i po tranzicije kod nas, tek sada ozbiljno kreće u privatizaciju.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 06.09.2014.

11:56

Default images

Ta kompanija spada u preduzeća koja su imala veze s bivšim republikama SFRJ još po modelu Zakona o udruženom radu jer je bila deo kombinata "Borovo". Taj prastari zakonski akt iz doba socijalizma sve manje ljudi pamti, ali je somborskim obućarima i u 21. veku doneo more problema.

Privatizacija kompanije je kod prvog pokušaja zaustavljena. Tada je svrstana u kategoriju - preduzeće s imovinom iz bivših republika SFRJ. To ju je svih ovih godina osudilo na tavorenje, iz kojeg se izvlačila s promenljivom srećom.

Danas se za nju interesuje kupac iz Italije s kojim već duže sarađuje. Kao i sva stara preduzeća, ima prilične dugove, ali su oni, srećom, manji od procenjenog kapitala, što svakako može pomoći da 508 radnika zadrži posao.

"Prvi put je privatizacija za "Boreli" inicirana još 2005. godine. S obzirom na to da smo bili u sistemu "Borovo", koji je imao imovinu i poslovao na teritoriji cele Jugoslavije, sve je zaustvaljeno jer su partneri iz Slovenije uputili protestnu notu. Njima su se pridružili i fabrika cipela "Josip Kraš" iz Karlovca u Hrvatskoj i kombinat "Borovo".Tada smo svrstani u kategoriju preduzeća koja imaju registrovanu imovinu iz bivših republika SFRJ i koje u privatizaciju idu pod posebnim uslovima.To je u suštini ceo postupak zaustavilo", objašnjava direktor kompanije Zorka Crnogorac.

Za ovih gotovo deset godina štošta se za "Boreli" izmenilo. Fabrika iz Karlovca je otišla u stečaj, "Borovo" se pojavilo kao stari vlasnik, zainteresovano za imovinu ali ne i za proizvodnju ili nastavak saradnje. Preciznije, jedino su želeli da prodaju lokale. Nakon toga su 24 prodavnice i prodate

"Sud je kasnije doneo odluku da je ugovor o tome ništavan pa je prodaja ostalih lokala zaustavljena. Sada imamo 108 prodavnica, od toga sto koristimo za plasman robe, a ostalo je izdato u zakup", kaže direktorka Crnogorac.

Nakon nedavne izmene propisa o privatizaciji, "Boreli" nema više "SFRJ status", odnosno, sva preduzeća su izjednačena, a ta specifičnost je izbrisana iz Zakona o privatizaciji. Na prodaju će biti ponuđen kompletan društveni kapital, uključujući i sve lokale u njihovom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: