Krstić ode, advokate zaboraviše

Beogradski advokati ponovo će od 10. septembra obustaviti rad ako do tada ne dobiju odgovor države povodom povećanih poreskih opterećenja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 05.09.2014.

15:40

Default images

Razlog za obustavu rada je i monopol javnih beležnika u zaključenju ugovora o prometu nepokretnosti, rekao je predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Slobodan Šoškić.

Advokati su u glavnom gradu štrajkovali 15 dana početkom leta zbog povećanja poreskih obaveza, do 2. jula, kada su se ministar pravde i bivši ministar finansija Nikola Selaković i Lazar Krstić dogovorili sa predstavnicima AKB da se prekine štrajk kao i da se oformi komisija koja će do septembra definisati rešenja za izlazak iz te situacije. Međutim, ubrzo po tom dogovoru Krstić je podneo ostavku, a ljudi koji su bili zaduženi za rešavanje problema otišli su sa njim, tako da problemi advokata nisu rešeni. Zbog svega toga AKB je zakazala konferenciju za novinare za ponedeljak u svojim prostorijama.

Šoškić je rekao da advokati imaju razumevanja za promene u Ministarstvu finansija, ali da od države još nisu dobili nikakav odgovor povodom njihovog zahteva - ni pozitivan, ni negativan.

Naime, advokati koji paušalno plaćaju porez su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu.

Prema rečima Šoškića, još jedan razlog nezadovoljstva advokature je i odredba u Zakonu o javnom beležništvu kojom su javni beležnici jedini ovlašćeni za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti.

"Mi ćemo zbog toga podneti inicijativu Ustavnom sudu Srbije. Zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti predstavlja vid pružanja pravne pomoći, a koju prema Ustavu pruža advokatura, dok su notari ovlašćeni za pružanje usluga, a to nije pravna pomoć", objasnio je Šoškić.

To izaziva nezadovoljstvo advokata, jer ima reperkusije i na materijalno stanje advokature koja je već u teškoj situaciji zbog pomenutih poreskih nameta, naglasio je predsednik AKB.

Advokati iz cele Srbije pridružili su se krajem juna beogradskim advokatima štrajkom od svega tri dana sa istim zahtevom - da se stave van snage nova poreska rešenja za paušalno plaćanje poreza u advokaturi koja su uvedena Uredbom ministarstva finansija, odnosno da se poreske obaveze vrate na stanje iz prošle godine.

Ukoliko dođe do ponovne obustave rada advokata, neće se održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: