"Obećali Makiš 2 i ispunili" (FOTO)

Fabrika pijaće vode Makiš 2 zvanično je otvorena i puštena u probni rad koji će trajati 30 do 60 dana, posle čega počinje redovno korišćenje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.09.2014.

15:28

Default images

Puštanjem u rad Makiša 2 grad Beograd dugoročno rešava snabdevanje pijaćom vodom, a sa rekonstrukcijom Makiša 1 tokom sledeće godine grad će rešiti snabdevanje pijaćom vodom za narednih 20 godina.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je svečano pustio u rad pogon, rekao je da je to tek početak velikog investicionog ciklusa za Beogradski vodovod, jer se kreće i sa daljim radovima na priključenju građana koji još nisu priključeni na vodovodnu mrežu.
Foto: Tanjug
"Prioritet ove gradske vlasti biće da se završi priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu tamo gde to nedostaje", podvukao je Mali, podsećajući da skoro trećina građana Beograda nema kanalizaciju.

On je podsetio i da su predstavnici gradske vlasti početkom januara posetili Makiš 2 i postavili cilj da on bude otvoren početkom septembra, što je i ostvareno. "Obećanje smo ispunili sada i tako ćemo raditi i funkcionisati i u narednom periodu. Davaćemo obećanja i ciljeve i njih ćemo ostvarivati", poručio je Mali.

Mali je zaključio da je grad Beograd dobio fabriku koja "nije samo budućnost već sadašnjost grada", a to je pravac kakav grad nadležni žele da izgrade za njegove gradjane.
Foto: Tanjug
V. d. direktor "Beogradskog vodovoda i kanalizicije" Svetozar Veselinović rekao je da fabrika Makiš 2 ima najsavremeniju opremu kao i opremu za UV zračenje. "Potrebna je najsavremenija oprema, jer Sava nije kao pre 20, 30 godina, već je sada međunarodna reka i mi na to moramo da odgovorimo", naveo je Veselinović.

On je dodao da će i voda u Makišu 1 biti tretirana najsavremenijom tehnologijom ističući da će Beograd sa Obrenovcem, Lazarevcem, Sopotom i Grockom biti kompletno snabdeven vodom. "Imaćemo sigurno i bezbedno vodosnabdevanje", naglasio je Veselinović i takođe rekao da počinje rekonstrukcija Makiša 1.

On je najavio akciju "Beogradskog vodovoda" kojom će animirati građane, da bi oni koji ne plaćaju vodu trebalo to da učine, jer da bi se sistem održavao i na duže staze radio voda mora da se plaća. On je rekao i da se radi na tome da "Beogradski vodovod" postane regionalni kao i da grad ima kapacitete da uputi vodu ka Vojvodini.

"Vodovod će imati sigurno snabdevanje i može još da se razvija, da Beograd bude snabdeven pitkom i kvalitetnom vodom", poručio je Veselinović.

Otvaranju fabrike prisustvovali su gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenici ambasadora Slovenije i Izraela.
Foto: Tanjug
Fabrika vode Makiš je najveće, najmodernije i najsloženije postrojenje za preradu vode u sistemu "Beogradskog vodovoda". Prvi objekat tog kompleksa kapaciteta 2.000 litara u sekundi počeo je da radi 1987. godine.

U cilju dugoročnog rešavanja snabdevanja vodom Beograda i okoline grad je sklopio sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ugovor za finansiranje i izgradnju pogona za preradu vode Makiš 2 u iznosu od 20 miliona evra, a isto toliko izdvojeno je i iz gradskog budžeta.

Za realizaciju projekta zaključena su dva ugovora - jedan sa izraelskom a drugi sa slovenačkom firmom. Radovi na izgradnji počeli su 23. juna 2008. godine.

Projektovani kapacitet Makiša 2 je dva kubna metra vode u sekundi a pogon je povezan sa postrojenjima Makiš 1 i Jezero u jedinstveni sistem čiji je ukupni kapacitet pet kubika u sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: