Nemate za ceo - kupite pola limuna

Cena limuna je ovog leta u Srbiji dostigla neverovatne iznose, pa je ovih dana dogurala do čak 350 dinara. Trgovci su se dosetili, zbog toga, da ga prepolove.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2014.

14:12

Default images

Očigledno da je zbog cena prodaja tog južnog voća opala, pa se u beogradskim trgovinama može videti da osim lubenice, prodaju i limun na pola.

Kako je ranije rečeno, razlog zašto je cena limuna poslednjih dana u srpskim trgovinama stigla gotovo do neba je nestašica tog južnog voća u Evropi, pa se uvozi iz Latinske Amerike, tačnije iz Argentine.

Zbog troškova transporta osetno podiže cenu 30 do 40 odsto vrednosti nabavne cene. Na naše tržište limun, inače, najčešće stiže iz Turske i Grčke.

Zavisno od mesta i prodajnog lanca, trenutno u Srbiji kilogram limuna košta od 160 do 350 dinara. Pre godinu dana, za kilogram tog južnog voća plaćalo se upola manje, u proseku, 145 dinara za kilogram.

Značajnu ulogu u ceni južnog voća, međutim, imaju i sami trgovci zbog načina na koji ga nabavljaju. Naime, u velikim trgovinskim lancima limun nabavljaju direktno preko uvoznih firmi. Trgovci i uvoznici, međutim, ne žele da preciziraju koliko iznosi marža na prodaji limuna, ali, sudeći prema visini cena tog voća, sigurno da je paprena.

Inače, prodavci tvrde da bi trebalo očekivati pad cene limuna uskoro, kada u beogradske trgovine stigne limun iz nama bližih krajeva - Turske i Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: