Rusi hoće srpske banje

Za kupovinu srpskih banja "ima dosta zainteresovanih stranih investitora, iz Rusije u prvom redu", kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić.

Srbija

Izvor: RTS, Tanjug

Četvrtak, 04.09.2014.

10:18

Default images

Đukić je za RTS rekao da je čitav proces privatizacije banja već dobio očekivanu dinamiku i brzinu.

Kao jedan od razloga zbog kojih je banjama potrebno da se "privatizuju svežim kapitalom", on je podsetio da su to u velikom broju "demografski vrlo ugrožene opštine kojima preti bela kuga i napuštanje stanovništva, zbog nemogućnosti da se stanovništvo zaposli".

Najavljena privatizacija banja je deo celokupnog pokušaja da se izvučemo iz katastrofalne situacije, ali osiguranici ne smeju da pomisle ni u jednom trenutku da će Ministarstvo zdravlja i RFZO da se odreknu bolničkih postelja u državnom vlasništvu, izjavio je Đukić.

"Tih 3.600 postelja ( u banjama) koje se nalaze u državnom vlasništvu su garancija da će rehabilitacioni tok teći uobičajenim tokom", rekao je on.

Govoreći o razlozima što se ne ide na potpunu privatizaciju, već se zadržava značajan deo kapaciteta koji će ostati za medicinsku rehabilitaciju, on je rekao da su neke banje, na primer u Slankamenu i Apatinu, "uslovno rečeno od strateškog značaja".

Sama privatizacija bi se odnosila isključivo na objekte, jer su izvorišta i vode nacionalno dobro, rekao je Đukić i objasnio da "vlada ne ide ka tome da se odrekne svog prirodnog bogatstva i resursa".

"Sve što se nalazi oko toga je u takvom derutnom, lošem stanju da zahteva da se uradi potpuno drugačiji pristup i menadžmentu banja, a samim tim, kad se poboljša kvalitet tog uslovno rečeno spa ili turističkog dela, i onaj deo koji se nalazi u sistemu zdravstvenog osiguranja će biti na boljem nivou", rekao je Đukić.

Na pitanje da li će budući vlasnici plaćati koncesije na korišćenje banja, on je odgovorio da su "sve te stvari veoma lepo dogovorene na sastanku ministara Vulina, Ljajića i Zlatibora Lončara pre dva dana, čitava dinamika procesa je dogovorena" i dodao da misli da će "javnost biti upoznata o tome do detalja".

Od ukupno 14 banja i specijalnih bolnica, koje su se našle na spisku 502 preduzeća Agencije za privatizaciju, 12 je u vlasništvu države, jedna u vlasništvu AP Vojvodine, a jedna je u stopostotnom društvenom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: