Manje zainteresovanih za ekonomiju

Uporedni podaci o slobodnim mestima na fakultetima u odnosu na pre pet godina, pokazali su da opada interesovanje maturanata za ekonomiju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

20:58

Default images

"Jedan od glavnih kriterijuma prilikom izbora studija je mogućnost zapošljavanja nakon završetka fakulteta", pokazali su rezultati godišnjeg istraživanja o izboru studija među maturantima koje se svake godine redovno sprovodi portal Prijemni.infostud.com.

Zanimljiv podatak je, navodi se u saopštenju, da uprkos činjenici da je za kategoriju ekonomija na ovom sajtu u 2013. godini bilo najviše oglašenih radnih mesta u drugom upisnom roku na univerzitetima u Srbiji upravo na ekonomiji ima najviše slobodnih mesta, odnosno ovi fakulteti nisu uspeli da popune svoje upisne kvote u prvom upisnom roku.

"Primera radi, na Univerzitetu u Beogradu je 2009. godine najviše slobodnih mesta bilo na Poljoprivrednom fakultetu, dok je ove godine za buduće brucoše najviše mesta ostalo na Ekonomskom fakultetu. Zanimljivo je da je 2009. na Rudarsko - geološkom bilo čak 156 slobodnih mesta u drugom roku, a ove godine svega jedno", navedeno je u saopštenju.

Prema istim podacima, ove godine je na beogradskom Ekonomskom fakultetu ostalo najviše slobodnih mesta, 133, dok je drugi na listi sa 80 slobodnih mesta Filološki fakultet.

Na Univerzitetu u Novom sadu ove godine najviše mesta ima na Fakultetu tehničkih nauka, 344 i Ekonomskom fakultetu u Subotici, 266. I u Kragujevu je, kako je navedeno, primetno slabije interesovanje za ekonomiju nego pre pet godina. Najviše slobodnih mesta u drugom upisnom roku ima na Ekonomskom fakultetu (138) dok ih je na ovoj ustanovi pre pet godina bilo samo osam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: