Srbija proverava spajanje cementara

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije ispituje da li koncentracija koja će nastati spajanjem Lafarža i Holcima narušiti konkurenciju na tržištu.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 02.09.2014.

16:40

Default images

Kako se navodi na sajtu te komisije (kzk.org.rs), to ispitivanje koncentracije je pokrenutu po sluzbenoj dužnosti jer su dve velike svetske cementare francuski Lafarž i švajcarski Holcim prisutne Srbiji preko svojih kontrolisanih društava.

Precizira se da je Holcim vlasnik četiri, a Lafarž dva zavisna društva koja su registrovana i aktivna u Srbiji. Ta dva društva su na srpskom nacionalnom tržištu su prisutna u proizvodnji sivog cementa, proizvodnji agregata - šljunka, drobljenog kamenai peska i proizvodnji betona.

"U odnosu na tu činjenicu i proizvodni profil povezanih društava sa učesnicima ove koncentracije, Komisija će analizirati trenutno stanje, kao i ono koje bi nastupilo nakon realizovanja ove koncentracije, na tržištima koja će biti definisana kao relevantna za predmetni postupak", navodi se u saopštenju.

Holcim je 2002. kupio cementaru u Novom Popovcu kod Paraćina, a Lafarž iste godine Beocinsku fabriku cementa.

Švajcarski Holcim i francuski Lafarž najavili su spajanje u aprilu, a uslove spanjanja ispituju regulatorni organi u 15 država i Evropska komisija.

Cementare su u julu objavile da moraju da prodaju imovinu u vrednosti oko pet milijardi evra, da bi dobile saglasnost regulatornih organa za pajanje kojim bi nastala najveća svetska firma za proizvodnju cementa s godišnjim prometom od oko 44 milijardi dolara.

Kompanije su tada objavile i da traže zainteresovane za kupovinu svoje imovine u raznim zemljama, medu kojima i u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Brazilu.

Ukoliko bude odobrena transakcija će se obaviti razmenom akcija, pri čemu će se jedna akcija Holcima menjati za jednu akciju Lafarza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: